Националната служба за охрана е позната на обществото предимно с

...
Националната служба за охрана е позната на обществото предимно с
Коментари Харесай

НСО е частна гвардия на модела "Кой"

Националната работа за защита е позната на обществото най-вече с лъскавите лимузини, светкащи в алено и синьо, и младите мъже с черни костюми и слушалки, които би трябвало да подсигуряват сигурността на властови фигури. Въпреки че от джоба на данъкоплатеца излизат повече от 40 млн. лв. на година за бюджета на НСО, разноските на службата са непрозрачни, голословни и оставят чувството, че тя се употребява за частна армия на неколцина по върха на страната.

Наследникът на Управлението за сигурност и защита (УБО), което беше описвано като " страна в страната ", действа по същия безотчетен метод като предшественика си, че е играчка на властта. От години обществото пита какво налага НСО да пази почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, макар че не е народен представител от 2013 г. Отговорът на ведомството е, че против него има опасност от непозната страна, без да излиза наяве за какво Доган е толкоз скъп за националната сигурност, че да се употребява с защита от страната. Същият въпрос поражда и за различен " фаворит " на придвижването - Делян Пеевски, който в редките му обществени изяви е охраняван от цяла свита държавни гардове, подпомагани от частна защита. И в случай че е застрашен животът на тези значими фигури за икономическия и политическия живот в България, които публично се заявиха като милионери по време на ръководството на Бойко Борисов, за какво данъкоплатецът плаща за тяхната защита?

НСО обаче упорито отхвърля информация дали Пеевски също се употребява от услугите на службата, макар че телохранителите му са разпознаваеми. След като съумелият млад мъж от Движение за права и свободи се появи в Народното събрание след две години, откогато последно беше стъпвал на работа, обществото още веднъж изиска да знае какво постанова засилената му държавна защита. Това предизвика НСО да отправи зов към медиите и жителите да не питат, защото няма да получат отговор - такава била " буквата на закона ".  " По мотив обичайно покачвания интерес по отношение на осъществени от Националната работа за защита (НСО) функционалности и пълномощия по Закона за НСО, Службата припомня, че наредбите на Закона за отбрана на класифицираната информация лимитират опциите на НСО да дава информация за съответно охранявано лице ", се казва в позицията на службата за защита.

Отказът от отчетност пред обществото допуска, че гардовете на държавна служба се ръководят по-скоро от Дубай или Сараите,

в сравнение с от кадър на президента Румен Радев.

Именно той предходната година реши да размени някогашния началник на НСО Ангел Антонов с офицера от Военна полиция Данчо Дяков. Тази рокада до известна степен предполагаше положителна смяна в работата на службата в посока на по-голяма отчетност и излизане от отъпканите коловози на Държавна сигурност. Това обаче не се случи макар константните апели на президента към ръководещите за по-голяма бистрота. Напротив, НСО затъна в нов скандал, този път със брачната половинка на президента Десислава Радева. Първата дама стана обект на рецензии, откакто лимузината ѝ беше спряна от пътен служител на реда, защото навлязла в насрещното придвижване. След случая, който повдигна въпроса нужно ли е Радева да бъде разкарвана от държавни бодигардове, ВИП персоната отговори, че " НСО е нужда, а не разкош ". Дали по този начин считат Пеевски и Доган, можем единствено да гадаем, само че факт е, че почетният водач на придвижването до момента не се е отказал от услугите на службата.

Нещо, което направи ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов преди две години

Причината обаче не беше, тъй като магистратът притежава ТЕЦ или е заровил пари в дубайски офшорки, с цел да може да си разреши частна защита, а тъй като почувства опасност за живота си точно от НСО. Това се случи, откакто Панов сигнализира обществено, че до момента в който пътувал с кола на службата, била установена странна щета -  два от болтовете на задната лява гума липсват, а останалите три са разхлабени. По случая се самосезира прокуратурата, която в последна сметка упрекна " Мерцедес " за случая и отхвърли да образува досъдебно произвеждане. Според държавното обвинение няма данни за съзнателно разваляне на автомобила, а болтовете на създадената през 2005 година лимузина S-класа са се развили сами от шофирането. " За мен е странна констатацията, че профилираният превоз на НСО предлага S класа, на която могат болтовете при интензивно придвижване в завои да се саморазвият до изпадане. Означава единствено едно, че няма сигурност при обезпечаването на профилирания превоз от страна на НСО и в този смисъл, това, което аз мога да направя, е да се откажа от потреблението на автомобил на НСО ", съобщи Лозан Панов след привършване на инспекцията.

И макар мъглата, в която е забулена работата на НСО, едно нещо е пределно ясно - службата е неразделно зад тила на основни фигури на модела " Кой " в страната. Дали ги пази от престъпни субекти или от националната обич, с нашите налози години наред тя подсигурява тяхната цялост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР