Националната следствена служба разследва бивш министър на енергетиката, негов заместник

...
Националната следствена служба разследва бивш министър на енергетиката, негов заместник
Коментари Харесай

НСлС за разследването на газовите доставки: Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на Булгаргаз

Националната следствена работа проверява някогашен министър на енергетиката, негов заместител и някогашен шеф на " Булгаргаз " за длъжностни закононарушения, вследствие на които е нанесена вреда на " Булгаргаз " за 88 млн. лева в интервала директно след прекъсването на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022. Това съобщи на брифинг Бисерка Стоянова - следовател в Национална следствена служба и представител на службата.

Става въпрос за някогашният енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и някогашният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов.

Според следователите казусът е изключително тежък, защото е била застрашена активността на " Булгаргаз " като публичен снабдител и обезпечаването на надеждност и сигурност на доставките.

Бившият шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов е упрекнат в умишлена безстопанственост; някогашният енергиен министър Александър Николов - в неупражнен задоволителен надзор на активността на шефа на " Булгаргаз ", а заместникът му - Данаил Николов - в превишаване на правата си по отношение на реда на връзка сред Министерски съвет и " Булгаргаз "

На тримата са повдигнати обвинявания и са с наложена мярка за неотклонение подписка.

Разследването против тримата е формирано през септември тази година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП.

Досъдебното произвеждане се води по две линии:
формирането на формалната позиция на " Булгаргаз " по дълготрайния контракт с " Газпром " ; предприетите дейности от длъжностни лица от " Булгаргаз " и Министерство на енергетиката.
" При преценка на събраните доказателства, които са в значителен размер и са оценени на задоволително равнище, може да се направи извод за виновността на съответни лица ", съобщи Бисерка Стоянова.



Александър Николов беше привикан на разпит преди обяд в Националната следствена работа. На излизане от следствието той сподели, че му е повдигнато обвиняване, само че не разяснява какво.

Николов акцентира, че това е разследване от отхвърли му да се огъне под натиска на " Газпром " и съвестта му е чиста.

" В рамките на декември 2021 година до 2 август 2022 година е спазван напълно публичния интерес на всички жители ", съобщи той.

Адвокатът му Ина Лулчева разясни, че Александър Николов е упрекнат, че не е било признато предлагането на " Газпром " да се заплаща за доставки на газ в рубли , сподели юристът му Ина Лулчева.

Сигнал против длъжностни лица от държавното управление на Кирил Петков подадоха от ГЕРБ предходната година. Той беше до ДАНС и преди дни още веднъж от ГЕРБ се похвалиха, че инспекцията на организацията е завършила и материалите са изпратени в прокуратурата. След преценка на събраните материали следовател от Националното разследване, на което беше предоставено следствието, е предложил на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР