Националната програма за енергийна ефективност ще продължи с нови договори

...
Националната програма за енергийна ефективност ще продължи с нови договори
Коментари Харесай

Програмата за саниране продължава с нови договори и правила през 2019 г.

Националната стратегия за енергийна успеваемост ще продължи с нови контракти и по нови превила през 2019 година Какви ще са те ще е ясно след приемането им от Народното събрание. Преди това те ще бъдат дискутирани обществено с обществото и експертите.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след присъединяване си във форума " Строителството през 2018 година - вероятности и предизвикателство ", проведен от Камарата на строителите в София.

В бюджета за 2018 година няма да се желаят средства за саниране на частни жилищни здания, посочи Нанков. Причината е, че все още за ремонт са утвърдени 2022 здания, за които бяха обезпечени 2 милиарда лева по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Завършени са 708 блока. Работи се по 614, а санирането на останалите 700 още не е почнало. От бюджета на програмата остават към 1.5 милиарда лева, които ще бъдат изразходвани за саниране на блокове през 2018 година и даже и през 2019 година, сподели Нанков.

Програмата за саниране беше подложена на рецензия от страна на Българска социалистическа партия главно поради високите цени за ремонт на блоковете. Първоначално те бяха три пъти по-високи по отношение на тези по програмата с европейски средства. Това беше и повода служебното държавно управление да изиска от прокуратурата да направи инспекция. Първоначално държавното обвиняване отхвърли с аргумента, че в показаните документи липсват данни за осъществено закононарушение. След това служебният районен министър Спас Попниколов внесе спомагателни материали, само че не е ясно дали са били задоволителни за прокуратурата да стартира инспекция по сигнала.

Другият мотив на критиците на програмата е, че пари получават първите кандидатствали. Сметката обаче се заплаща от всички данъкоплатци посредством държавния бюджет.

Сигурен съм, че при дебатите в Народното събрание, тези които най-вече подлагаха на критика програмата, в този момент ще бъдат нейните най-яростни бранители, разяснява актуалният районен министър Нанков.

Новите правила

Нулевата година за ново финансиране на програмата за саниране ще се употребява за изработването на новите правила на програмата. Те ще са обвързани с подготвяната сега Национална жилищна тактика, сподели зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова.

Направеният разбор досега демонстрира, че жилищата у нас са близо 4 милиона, като две трети от тях са в градовете, а останалите в селата. Почти напълно жилищата са частна благосъстоятелност (97%), само че огромна част от тях са в неприятно положение поради неналичието на поддръжка на общите елементи главно в блоковете. Най-голям е казусът със постройките, строени по така наречен промишлен прийом през 70-те и 80-те години на предишния век. Нормативите, по които са правени те, не дават отговор на сегашните условия, сподели Крумова.

За това едното от предложенията е да се промени обсегът на програмата и парите по нея да покриват повече действия. В момента градивното подсилване на постройките не е включено, а в това време има блокове, които може да се срутят.

Обсъжда се с парите по програмата да се финансират действия, свързани с опазването на околната среда, като създаване на ВЕИ съоръжения на покривите. В началото на актуалната стратегия имаше опция за сходни действия, само че тя беше отстранена поради доста по-високите разноски.

Допустима активност ще бъде и прекосяването от отопление с въглища и дърва на по-екологично гориво като газ или ток. Това са ограничения, свързани с опазването на непорочност на въздуха – проблем изключително изострен в огромните градове, стана ясно от обясненията на зам.-министър Крумова.

Заради включването на повече действия в плановете ще се вкарат референтни цени за тях. Това е справедливият модел, тъй като по този метод ще може да бъдат актуализирани и здания с градивни проблеми, разяснява министър Нанков. В момента има пределна цена за саниране на кв. м.

За да се увеличи отговорността на притежателите в блоковете към общите елементи и те да схванат, че би трябвало да влагат в поддържането им, ще се разиска и опцията новите контракти да се подписват с етажната благосъстоятелност при самоучастие на притежателите. Регионалният министър не пожела да каже какво ще е то, тъй като ще бъде обект на полемика. Преди време обаче Наков разяснява, че най-вероятно ще се стартира с някакъв дребен % – да вземем за пример една пета или една четвърт от цената на санирането и последователно ще се върви към увеличението до 50 на 100.

Друга концепция е при въвеждането на съфинансирането да има подоходен аршин, с който страната да поема разноски на обществено слаби, инвалиди или на пенсионери с пенсии под прага на бедността.

Всички тези оферти ще бъдат разисквани през 2018 година и би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание, с цел да могат да влязат в действие вероятно от 2019 година

Хвалби

Анализът демонстрира, че Националната стратегия за енергийна успеваемост извършва задачите си, сподели зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова.

Постигнат е по-добър комфорт за живеене, по-ниски сметки и понижаване на парниковите излъчвания, настояват от министерството.

Одобрява се от хората и от бизнеса, посочила анкета на Министерство на регионалното развитие измежду живеещите в 106 към този момент санирани здания. Едва към 2 на 100 от интервюираните не били удовлетворени от ремонтите.

Сметките за отопление през предишния сезон са намалели приблизително с 200 лева на домакинство или с към 30 на 100. Програмата пък е осигурила работа за към 900 дребни компании и за над 20 000 строители, регистрира Крумова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР