Националната програма за донорство и трансплантация 2019-2023 г. предстои да

...
Националната програма за донорство и трансплантация 2019-2023 г. предстои да
Коментари Харесай

Националната програма за донорство и трансплантация 2019-2023 г. ще се финализира до края на месеца

Националната стратегия за донорство и трансплантация 2019-2023 година следва да се завърши до края на февруари. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на въпронс на депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов за организацията на трансплантационното лекуване в България, съобщи организация „ Фокус “.
" По данни на Изпълнителната организация по трансплантация към 2 януари 2019 година броят на нуждаещите се в България от трансплантация на бъбрек е 1039 пациента, на черен дроб 47, на сърце 447, на бял дроб 15, на панкреас – 11 пациента. През последната година напъните на Министерство на здравеопазването са ориентирани към основаване на по-ефективна политика в областта на трансплантациите ", сподели Ананиев.
Той добави, че със заповед от 19 ноември 2018 година на министъра на опазването на здравето е основана работна група, която изготви план на Национална стратегия по донорство и трансплантация 2019-2023 година с проект за деяние към нея. Програмата следва да се завърши до края на месец февруари след разискване с лекари и пациентски организации. При правенето на програмата бе осъществен разбор на обстановката в страната и чужбина, който регистрира всички значими аспекти на трансплантацията включително и процеса на трансплантация, ролята на координатора по донорство, донорският скриминг, единодушие за даряване на органи, значимата роля на медиите и създаването и ръководството на ефикасна информационна тактика “, добави министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР