Националната програма Отново заедно“ се финансира с 15 млн. лв.

...
Националната програма Отново заедно“ се финансира с 15 млн. лв.
Коментари Харесай

Без частни училища в програмата за безплатна ваканция на ученици

Националната стратегия „ Отново дружно “ се финансира с 15 млн. лева от държавния бюджет, планувани за поддръжка на туристическия бизнес. Те ще стигнат за отмора на 30 000 възпитаници и съпътстващи ги педагогичен експерти. Туристическият пакет за всеки участник е с закрепена стойност 500 лева Той би трябвало да включва превоз, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или различен тип обществена стратегия за шест дни.  Това показват от министерството на образованието и науката по повод реализацията на новата Национална стратегия „ Отново дружно “, която беше призната с решение на Министерския съвет на 16 юни 2021 година Във връзка с постъпили голям брой въпроси по отношение на програмата, от МОН разгласиха подробна информация за подбора и реализацията на НП „ Отново дружно “ под формата на въпроси и отговори. 

Кои учебни заведения могат да се включат в Национален парк „ Отново дружно “? Могат ли да вземат участие частни учебни заведения?

Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински учебни заведения. Не се планува включване на частни учебни заведения, тъй като към този момент те не вземат участие в осъществяването на националните стратегии за развиване на образованието.

По какви критерии ще бъдат одобрявани учениците и съпътстващите ги педагози, които ще отидат на лятна отмора?

Учениците, които ще се включат в шестдневните безвъзмездни пътувания, ще се избират по критерии, одобрени от педагогическите препоръки. МОН формулира няколко типа примерни критерии: дълготрайност на образованието от дистанция; показване в образователния процес; обществен статус; здравен статус. Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да дефинира други критерии, съобразени с особеностите на съответното учебно заведение.

Директори се тормозят, че критериите ще основат “елементи на дискриминация ”.

Всяко учебно заведение има своя специфичност. Тъкмо с цел да избегне дискриминация, МОН не дефинира унифицирани критерии за асортимент. Учителите във всяко учебно заведение познават най-добре съответните потребности на своите възпитаници. Ето за какво в Националната стратегия „ Отново дружно “ са дефинирани единствено примерни критерии и се дава независимост на педагогическия съвет на учебното заведение да дефинира съответните критерии, по които ще избере кои възпитаници да се включат в групите за шестдневните летни пътувания.

Защо не включите децата от фамилии с невисок обществен статус?

Училищата имат цялостната независимост да изберат критериите, по които да включват възпитаници, съгласно своята специфичност. Педагогическите препоръки имат отговорността да преценяват за кои възпитаници е най-подходяща програмата и кои деца имат най-голяма нужда от поддръжка. В другите случаи това могат да са възпитаници от фамилии с невисок обществен статус, преболедували COVID-19 или изгубили непосредствен в пандемията. Други могат да включат отличници или пък деца с потребност от спомагателна поддръжка и така нататък

Децата със специфични просветителни потребности ще могат ли да вземат участие?

От опцията да летуват на цялостна държавна прехрана могат да се възползват всички възпитаници от I до XI клас, в това число деца със специфични просветителни потребности. Децата и младежите в ученическа възраст, които посещават Центровете за поддръжка за личностно развиване, са също възпитаници, записани в несъмнено учебно заведение, и имат право да вземат участие в програмата.

Как се кандидатства за присъединяване в програмата?

За да се включат в програмата, учебните заведения би трябвало да изпратят в МОН най-малък набор от документи, разказани в програмата, в това число три предложения от туроператори, както и стимулирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Документите се ревизират за сходство с условията от специфична комисия в МОН по реда на тяхното постъпване. Документите се изпращат по електронен път на електронен адрес с копие до съответното районно ръководство на образованието (РУО).

Могат ли просветителни посредници да бъдат ръководители на групи?

Не. В програмата е записано, че ръководители на групи могат да бъдат учители, а по изключение и други педагогичен експерти.

В какви периоди се кандидатства по програмата?

Заявки се одобряват на два стадия. Първият стадий завършва на 31 юли 2021 година Ако след тази дата плануваният за програмата бюджет не е изразходван, учебните заведения могат да аплайват още веднъж до 1 септември т.г. или до привършване на финансовия предел. Последният период за кандидатстване е 1 септември или до привършване на финансовия предел.

Това значи ли, че в случай че учебно заведение подаде поръчка на по-късен стадий, може и да не вземе присъединяване?

Да. Програмата разполага с стеснен бюджет от 15 млн. лв.. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември 2021 година или до привършване на лимита на програмата. Срокът за осъществяване на програмата е до 14 септември 2021 година

Има ли ограничаване за броя участници от едно учебно заведение?

За първия стадий от кандидатстването (до 31 юли 2021 г.) важи ограничаването броят участници от едно учебно заведение да не надвишава 7% от общия брой възпитаници и педагогичен личен състав до най-много 165 участници. Училищата с под 150 възпитаници могат да заявят група от до 12 участници. За втория стадий тези ограничавания отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надвишава 165 за всички стадии на програмата.

Защо има ограничаване от 165 участници от едно учебно заведение?

Ограничението в броя се постанова от наредбите в Закона за публичните поръчки. Той лимитира до избрана граница размера на обществените средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемащите време процедури за възлагане на публични поръчки.

При 20 възпитаници от учебно заведение какъв брой съпътстващи учители ще има?

Училищата с по-малко от 150 възпитаници и педагогичен личен състав могат да аплайват за включване в програмата с не повече от 12 участници, включително един или двама придружители. По-големите учебни заведения могат да включат до 7% от общия брой възпитаници и педагози, само че не повече от 165 участници дружно с придружителите. Според член 8 (2) от Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, група от 10-15 възпитаници от I до XII клас би трябвало да бъде придружавана от един педагогичен експерт. Т.е. при група от 20 възпитаници съпътстващите учители или други педагози могат да бъдат двама.

Кога учебните заведения ще получат парите, декларирани по Национален парк „ Отново дружно “?

70% от декларираната сума ще се преведе на учебното заведение след приемането на формуляра за кандидатстване. Училищата ще получат останалите 30% от декларираната сума при даване по електронен път в МОН на подписания контракт с туроператор.

Как ще се прави мониторинг за усвояването на средствата?

Мониторингът по реализацията на дейностите от програмата ще се реализира посредством инспекции от МОН и РУО. По електронен път ще бъдат проверявани документите за присъединяване на всяко учебно заведение, контракта с туроператора, както и документите, които потвърждават осъществени разноски по дейностите на програмата. Предоставените финансови средства би трябвало да бъдат изразходвани до 14 септември 2021 година Неусвоените или непозволено изразходваните средства подлежат на възобновяване. В период до 20 октомври т.г. учебните заведения би трябвало да изготвят и показват в РУО доклад за осъществяването на туристическите пътувания. До 25 октомври т.г. РУО би трябвало да даде в МОН доклад за осъществяването на програмата. След това МОН ще регистрира осъществяването на дейностите по програмата. Информацията ще бъде оповестена на електронната страница на министерството.

Какви са критериите за избор на предложения от хотели и туроператори?

Цената на туристическия пакет е идентична за всички – 500 лева на участник. Училищата са задължени да съберат най-малко три предложения от туроператори, вписани в Националния туристически указател. Всеки от тях би трябвало да предложи база, превоз, изхранване и културна, спортна и/или обществена стратегия за закрепената стойност от 500 лева С решение на педагогическия съвет на съответното учебно заведение се избира най-хубавата от трите предложения по отношение на включените в нея услуги, включително изискванията за настаняване. Ако туроператор предложи по-ниска пакетна цена, може ли това да бъде аршин за избора му от учебното заведение? Не. Цената на туристическия пакет е закрепена – 500 лева на участник, и не е аршин за избор на туроператор. При избора на оферта имат значение типът и качеството на предлаганите за тази цена услуги – превоз, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна и/или обществена стратегия.

Има ли лист с туристически бази? Училищата сами ли ще ги избират?

Няма прелиминарен лист с бази. Училищата ще са задължени да съберат най-малко три предложения от туроператори, всеки от които би трябвало да предложи база за настаняване, превоз, изхранване и културна, спортна и/или обществена стратегия. С решение на педагогическия съвет на съответното учебно заведение се избира най-хубавата от трите предложения. По този метод слагаме учебните заведения в мощна позиция, с цел да договарят за най-хубавите условия.

Към кого би трябвало да се обръщат с оферти туроператорите?

Туроператорите могат да оферират предложения на шефовете на всички общински и държавни учебни заведения, без ограничаване в техния брой.

Ще има ли в допълнение възнаграждение за учителите?

Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е систематичен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в границите на съответната национална стратегия. Ето за какво в това отношение „ Отново дружно “ ще се осъществя по досегашния ред. Придружаващите педагогичен експерти ще бъдат командировани от шефовете, само че без право на командировъчни пари, защото разноските за тяхното пътешестване са за сметка на финансирания от страната туристически пакет. Те могат да получат заплащане по силата на писмен контракт с туроператора (чл. 4, алинея 3 от Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, призната с Постановление № 365 на Министерския съвет от 2016 г.). МОН не е страна в този контракт.

Защо няма ваучери, с цел да може детето да пътува със фамилията си?

Целта на новата национална стратегия е да насърчи възобновяване на връзката сред учениците, да преодолее изоставането в социализацията им поради неприсъственото образование през последните две образователни години, да подтиква работата им в екип. Освен това програмата ще помогне за обогатяване на тяхната просвета, ще сътвори условия за увеличение на физическата им интензивност. Всичко това е от значимо значение за присъственото започване и осъществяване на просветителния развой през идната образователна година.

Как ще се обезпечи сигурността на учениците по време на почивката?

Училищата провеждат пътувания на възпитаници на разнообразни учредения. В това няма нищо ново и изключително. Изпращането на деца на лагери, зелени учебни заведения и по разнообразни планове се случва всяка година. Учителите към този момент имат опит в организацията и провеждането на сходни действия. Детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и в чужбина, които са инициирани от институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, се уреждат с разпоредба на Министерския съвет. В туристическия пакет на „ Отново дружно “ с изключение на настаняване, храна, превоз и културна, спортна и/или обществена стратегия, е включена също застраховка за всички участници. Надяваме се почивките да се проведат обикновено и да избегнем всевъзможни произшествия.

Как ще се реши казусът, в случай че от учебното заведение има искащи възпитаници да летуват гратис по Национален парк " Отново дружно ", само че няма искащи учители, които да ги съпроводят?

Решението на този проблем е в ръцете на педагогическия съвет.

Възможно ли е в групите да бъдат включени и родители?

Придружителите на училищен групи се избират по преценка на шефа на учебното заведение или педагогическия съвет. Това могат да са учители и други педагогичен експерти, възпитатели, психолози, педагогичен съветници и медицински експерти. В програмата не е регламентирано присъединяване на родители, защото на тях не може да бъде вменена отговорност за живота и здравето на включените в пътуването възпитаници.

Ако дестинациите за пътуванията се избират от педагогическия съвет или шефа, плануваните средства ще обезпечат ли ефикасна отмора на учениците и разноските на туроператора?

Доколко почивката ще бъде ефикасна зависи от организацията и програмата за пътешестване. Какви ще бъдат те, взема решение педагогическият съвет след разглеждане на събраните предложения от туроператори.

Как учебни заведения с под 150 възпитаници ще провеждат туристическо пътешестване с посочени цени за участник при съблюдаване на пазарните условия?

Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лева, без значение дали участниците са от огромно или малко учебно заведение. Той би трябвало да включва превоз, настаняване, храна, застраховка и културна, спортна или различен тип обществена стратегия за шест дни. Всяко учебно заведение, без значение от своя размер, би трябвало да събере най-малко три предложения от туроператори, от които да избере тази с най-хубави условия за образуване и осъществяване на пътуването.

Защо тези 15 млн. лева не бяха дадени за нещо по-смислено като детската болница или лекуване на деца в чужбина да вземем за пример?

Петнадесетте милиона лв. по тази стратегия са планувани целево за подкрепяне на туристическия бранш. Образователната система няма избора да ги насочи към други действия. Изборът пред МОН беше или да се включи, или тези пари да се изразходват по различен метод в интерес на туристическия отрасъл. МОН реши да се възползва от опцията да изпрати 30 000 възпитаници и педагози на спомагателни занимания и отмора. Целта на новата национална стратегия е да насърчи възобновяване на връзката сред учениците, да помогне за обогатяване на тяхната просвета, да подтиква работата им в екип, да сътвори условия за увеличение на физическата им интензивност. Всичко това е от значимо значение за присъственото започване и осъществяване на просветителния развой през идната образователна година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР