Националната петролна корпорация на Либия обяви извънредно положение, след като

...
Националната петролна корпорация на Либия обяви извънредно положение, след като
Коментари Харесай

Части на Хафтар блокираха петролни терминали в Източна Либия

Националната петролна корпорация на Либия разгласи изключително състояние, откакто през днешния ден главните терминали в източната част на страната бяха блокирани от елементи, лоялни на командира Халифа Хафтар. Той оспорва властта на държавното управление в Триполи. Извънредното състояние ще докара до стесняване на производството и загуби от 55 млн. $ дневно.

В навечерието на конференцията за Либия, която ще се организира на следващия ден в Берлин, Организация на обединените нации прикани петролните уреди да не стават зони за противостояние.


С блокирането на терминалите стопира износът на нефт от четири пристанища, заяви Либийската петролна корпорация. Обявените форсмажорни условия на обектите я освобождават от отговорност при несъблюдение на договорите за доставки. Но производството ще се свие с към 800 000 барела на ден. Петролът е главен източник на доходи и предходната година е донесъл на Либия 42 милиарда $.

Армията на маршал Хафтар, който желае да превземе столицата Триполи, разгласи, че протестната акция против нефтените терминали е от името на либийския народ.

Пратеникът на Организация на обединените нации за Либия Гасан Саламе чака казусът да бъде разискван на утрешната конференция в Берлин.
Гасан Саламе, делегат на Организация на обединените нации за Либия: Ако казусът не се реши до на следващия ден, чакам въпросът да бъде издигнат. Няма да се изненадам, в случай че някои участници посочат потребността да се резервира неутралитетът на Националната петролна корпорация.
В Източна Либия имаше митинги против интернационалната конференция. Освен воюващите страни, форумът ще събере за първи път всички ангажирани с рецесията задгранични сили.Сред поканените са Русия Англия и Съединени американски щати. Очаква се Владимир Путин и Майк Помпео персонално да участват.

Замислен е апел за съставяне на единно държавно управление и президентски съвет в Либия и реализиране на съглашение за политическо решение на спора. Това се показва в план на финален документ от конференцията, представен от ТАСС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР