Националната мрежа за децата (НМД) отново поиска да се създаде

...
Националната мрежа за децата (НМД) отново поиска да се създаде
Коментари Харесай

НМД отново поиска обществен съвет за Детската болница

Националната мрежа за децата (НМД) още веднъж изиска да се сътвори публичен съвет за Националната многопрофилна педиатрична болница. Това стана с отворено писмо до министър-председателя акад. Николай Денков и Министерския съвет с 18 незабавни задания за децата на България за първите 18 месеца на ръководство.

От НМД желаят още Национална педиатрична тактика и подробен разбор на потребностите на детското опазване на здравето и създаване на стратегия за педиатричните експерти, педиатричните медицински сестри и други здравни служащи в цялата страна.

Сред останалите задания са създаването на механизъм за застраховане на всички разноски по грижата за деца с увреждания – здравни грижи, рехабилитация, обществено включване, медицински произведения, медикаменти и други, както и застраховане лекуването на тежкоболни деца и деца с редки болести съгласно най-хубавата допустима грижа, включително и в чужбина.

„ Осигуряване на медицински храни за нуждаещите се деца и възрастни и преустановяване на обстановката, в която те разчитат на дарения, с цел да оцелеят. За задачата е нужно те да се възстановяват от НЗОК посредством прибавяне на код за малнутриция/малдигестия към главната диагноза/заболяване, тъй че българската страна, както всяка друга страна в Европейски Съюз, да обезпечава посредством НЗОК достъп до храни за специфични медицински цели на деца и възрастни “, пишат още от Националната мрежа за децата.

Според създателите на писмото България не е място, на което хората умерено раждат и отглеждат деца. „ Ключови аргументи за това са политиките у нас да не се вършат с мисъл за тяхното влияние върху децата, а координацията сред обособените институции, виновни за детското богатство, е в неприятно положение. В България не е ясно кой е виновен за политиките за децата – липсва виновна институция за децата с действителен мандат. Четвърта година, в това число в нарушаване на вътрешното ни законодателство, липсва и Национална тактика за детето, която да води държавните политики за децата към действително възстановяване на живота на децата и техните фамилии. Това оставя всички предприемани законови промени и промени в политиките „ на парче “, постоянно без съгласуваност и в последна сметка – не способства значително за това България да бъде положително място за тези 15% от нейното население, които са 100% от нейното бъдеще “, пишат още от Националната мрежа за децата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР