Националната лаборатория за ускорители SLAC завърши производството на най-голямата цифрова

...
Националната лаборатория за ускорители SLAC завърши производството на най-голямата цифрова
Коментари Харесай

3200 мегапиксела и тегло 3 тона – това е най-големият цифров фотоапарат в света

Националната лаборатория за ускорители SLAC приключи производството на най-голямата цифрова камера (фотоапарат) в света. Този тежащ 3 тона инструмент с диаметър на обектива 1,5 метра и размери на дребен автомобил се приготвя за изпращане в Чили за инсталиране на телескопа „ Симони “ в обсерваторията „ Вера Рубин “. Превозът ще бъде толкоз сложен, че солиден макет на камерата, затрупан със датчици е прекаран по маршрута, с цел да се ревизира трасето.

Камерата ще лети до Чили със аероплан на Boeing. Тестването на транспортния маршрут включваше тестване и на този стадий. Масивът от CCD датчици на камерата съдържа 189 обособени съставния елемент, разграничени на 0,5 мм разстояние един от различен. Всички те са подравнени в низина с отклоняване не повече от 15 µm. Тестовете по маршрута демонстрираха, че камерата ще издържи на превозването, само че детайлът на неспокойствие остава, защото построяването на камерата е лишило съвсем десетилетие.

Очаква се камерата да бъде конфигурирана на телескопа до края на тази година. Тя ще бъде интегрирана в системата за позициониране на телескопа с 8,23 огледала, както и ще бъде обвързвана със системата за ръководство и изстудяване. Масивът от 3,2-гигапикселови (3200 МP) датчици ще бъде охлаждан до -100 °C. Това освен ще разреши на датчика да работи по-стабилно, само че и да събира светлина в близката инфрачервена област. Камерата ще събира светлина и в оптичния и близкия до ултравиолетовия диапазон.

Камерата e с голям датчик и единствено 8 огледала няма да бъде доста по-остра от тази на телескопа „ Джеймс Уеб “. Основното ѝ преимущество е многократното и бързо разглеждане на голяма повърхност от небето. Всеки кадър ще снима повърхност от над 40 цялостни луни. Това значи, че няма да бъдат пропуснати бързи събития в поверената на камерата област от небето. Това ще бъде небето на южното полукълбо на Земята и камерата ще знае всичко за него на практика в действително време в продължение на 10 години.

Всяка нощ камерата ще събира до 15 TB данни. Тя ще може да наблюдава милиарди галактики и към 17 милиарда звезди в нашата вселена.

Милиони обекти в Слънчевата система ще бъдат налични за наблюдаване. Това е от решаващо значение и във връзка с подобряването на планетарната отбрана. Камерата ще помогне за откриването на рискови метеорити и комети.

След като камерата бъде изцяло интегрирана в системите на телескопа, тя ще бъде тествана в продължение на 18 седмици, а първите изображения ще бъдат оповестени напролет на 2025 година. Учените към момента не са избрали първия обект, който ще бъде сниман, само че настояват, че това може да е някоя от ярките галактики.

Визуализация на обсерваторията Вера Рубин

Редовните и огромни проучвания на небето с камерата ще доведат до по-нататъшно свиване на параметрите, които дефинират държанието на тъмната материя и тъмната сила. В този смисъл инструментът може да се назова ловджия на тъмна материя и тъмна сила. Първата циментира вселенските обекти, до момента в който втората ги кара да се движат с ускоряване, което води до разширение на Вселената. Въздействието на двете феномени върху звездите и галактиките LSST ще може да оцени с невиждана до момента акуратност и това ще бъде главната му стойност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР