Националната контролна комисия на “Движение Да, България наложи наказание “предупреждение

...
Националната контролна комисия на “Движение Да, България наложи наказание “предупреждение
Коментари Харесай

Да, България наказа Мустафа Емин заради Пирогов

Националната контролна комисия на “Движение Да, България ” наложи наказване “предупреждение за изключване ” на Мустафа Емин за случая на 28 август в незабавната болница “Пирогов ”, оповестиха от политическата групировка.

Решението е взето от членовете на комисията след обширно и задълбочено изследване на обстоятелствата към събитията в “Пирогов ”, проучване на отчетите на медицинските лица, ревизиране на видеозаписите от болничното заведение и чуване на Мустафа Емин, който даде обстойни пояснения за дейностите си във вечерта на 28 август.

Според Устава на “Движение Да България ” измежду главните цели на партията е „ [у]крепване на независимостта и професионализма на институциите, за определяне на правда и правила, вместо политически произвол “. Според  Етичните правила членовете на партията са длъжни да реализират своята активност „ в сходство с най-високите етични стандарти “ и „ са задължени да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха могли да уронят престижа на Движението “.

При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушаване, произлизащо от неоправданото споменаване от страна на господин Мустафа Емин за съществуването на персонални връзки с други институции за възстановяване на процесите в “Пирогов ” към медицински лица, които нямат отношение на надзор и ръководство на тези процеси.

Според НКК последващото държание на господин Мустафа Емин демонстрира липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на персонални връзки и на негативните последствия от това освен за него персонално, само че и за организациите, които съставлява и с които е обвързван.

" Неговият фокус остава върху изказванията в общественото пространство, че е изискал неговото дете да бъде признато с приоритет (факт, който не се удостоверява изрично от събраните доказателства), а не върху позоваването на персонални връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността събитие ", се споделя в мнението на " Да, България ".

Членовете на НКК са единомислещи, че направените от Мустафа Емин пред чиновници на болничното заведение референции към връзките му с изпълнителната власт съставляват нарушаване на заложената в Устава цел на партия “Да, България ” за институционално подсилване вместо политически произвол.

" Поведението на Мустафа Емин в болничното заведение и приносът му към поддържане на случката във фокуса на публичното внимание са съдействали за уронване на престижа на организацията в комбиниране с голямото медийно внимание и разразилите се разногласия в обществените мрежи, почиващи на частична информация или догатки ", считат членовете на НКК.

Преди дни Емин беше освободен като консултант на министъра на защитата Тодор Тагарев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР