Националната катедрала на Вашингтон разкрива нови прозорци с витражи за расова справедливост, за да замени тези, които почитаха генералите от Конфедерацията

...
Националната катедрала във Вашингтон разкри в събота четири нови стъклописа
Коментари Харесай

Националната катедрала във Вашингтон разкри в събота четири нови стъклописа с тема "расова справедливост", които да заменят други в чест на конфедералните поколения. Робърт Е. Лий и Томас „Стоунуол“ Джаксън.

Художникът Кери Джеймс Маршал говори на пресконференция, след като беше избран да проектира замяна на бивши витражи с тематика на Конфедерацията, които бяха свалени през 2017 г. в Националната катедрала във Вашингтон, четвъртък , 23 септември 2021 г. Катедралата също възложи на номинираната за Пулицър поетеса д-р Елизабет Александър да напише стихотворение, което ще бъде изписано в камъка под новите прозорци.“ class= Художникът Кери Джеймс Маршал говори на пресконференция, след като беше избран да проектира замяна на бивши витражи с тематика на Конфедерацията, които бяха свалени през 2017 г. в Националната катедрала във Вашингтон, четвъртък, 23 септември 2021 г. Катедралата също е поръчала Номинираната за Пулицър поетеса д-р Елизабет Александър ще напише стихотворение, което ще бъде вписано в камъка под новите прозорци. Андрю Харник/АП

Новите прозорци са озаглавени „Сега и завинаги“ и показват демонстранти по време на шествие или протест. Някои демонстранти носят табели с надписи „Честност“ и „Без нечестна игра“, докато групата преминава през четирите прозореца.

„Днешното събитие е организирано, за да подчертае един пример, при който промяната на символиката има за цел да поправи нарушението на обещанието на Америка за свобода и справедливост за всички“, каза Кери Джеймс Маршал, художникът, който е проектирал прозорците, при освещаването в събота.

Прозорците „подсилват онези идеали и стремежи, въплътени в структурата на катедралата и нейната мисия да ни напомня, че можем да бъдем по-добри и да се справяме по-добре, отколкото направихме вчера, днес“, каза Маршал, носител на „Genius Grant“ на Макартър, известен с изображения на Черният живот.

Беше момент, който се създаваше с години.

Катедралата принадлежи на епископската епархия на Вашингтон, но често се използва за национални служби. Лидерите за първи път започнаха да обмислят подмяната на прозорците през 2015 г., когато тогавашният декан Гари Хол призова за премахването им, след като привърженик на превъзходството на белите застреля смъртоносно девет черни посетители на църквата Mother Emanuel AME в Чарлстън, Южна Каролина.

Националната катедрала на Вашингтон избра художника Кери Джеймс Маршал да проектира новите витражи. Вашингтонската национална катедрала избра художника Кери Джеймс Маршал да проектира новите витражи. Вашингтонска национална катедрала

Десетилетия наред прозорците, изложени в основното пространство за поклонение на катедралата, изобразяваха Лий, Джаксън и сцени от техния живот и военна кариера. Те са инсталирани през 1953 г., за да „насърчат помирението“ между Севера и Юга.

Докато това чувство беше „добро и благородно“, пише Хол, „Катедралата се промени, както и Америка, която се стреми да представлява“.

„Най-просто казано, тези прозорци бяха обидни и бяха бариера за служението на тази катедрала и бяха в противоречие с нашия призив да бъдем дом за молитва за всички хора“, настоящият декан, преподобният Рандолф Маршал Холерит , каза по време на освещаването на новите прозорци в събота.

„Те разказаха фалшив разказ, възхвалявайки двама души, които се бориха да запазят институцията на робството жива в тази страна“, каза Холерит. „Те имаха за цел да издигнат Конфедерацията и напълно пренебрегнаха милионите чернокожи американци, които са се борили толкова много и са се борили толкова дълго, за да претендират за правото си по рождение като равноправни граждани.“

Старите прозорци, изобразяващи Confederate Gens. Робърт Е. Лий и Томас "Стоунуол" Джаксън се виждат на това комбинирано изображение. Старите прозорци, изобразяващи Confederate Gens. Робърт Е. Лий и Томас "Стоунуол" Джаксън се виждат на това комбинирано изображение. Вашингтонска национална катедрала

Някои от тези прозорци включваха флагове на Конфедерацията и ръководството на катедралата гласува през 2016 г. да премахне тези стъкла и да ги замени с обикновено стъкло. Прозорецът в крайна сметка беше премахнат през 2017 г., след като митинг на белите националисти в Шарлотсвил, Вирджиния, доведе до смъртта на контрапротестиращ.

Прозорците са били обезсветени – религиозен процес за премахване на свещения им характер – и се съхраняват в катедралата. След полицейското убийство на Джордж Флойд през 2020 г. катедралата зае прозореца на Робърт Е. Лий на Националния музей за афроамериканска история и култура на Смитсониън за едногодишна изложба на наследството на Джим Кроу.

Съботното освещаване дойде две години след като катедралата обяви, че Маршал е избран да проектира новите прозорци. Андрю Голдкуле – чийто баща е изработил десетки прозорци на катедралата – изработва новите прозорци, които също включват детайли, ръчно рисувани от Маршал.

Националната катедрала също възложи на писателката Елизабет Александър да напише стихотворение, което през следващите месеци ще бъде издълбано в камъка под новите прозорци. Озаглавена „Американска песен“, тя гласи отчасти:

— Повиши се един глас, после още един. Ние

трябва да казваме истината за нашата история.

Как стигнахме до тук и къде отиваме?“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР