Националната кампания Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ обяснява

...
Националната кампания Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ обяснява
Коментари Харесай

Кампания разяснява основните симптоми на инсулт и как да действаме, ако станем свидетили

Националната акция „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! “ обяснява какви са признаците на инсулта и каква би трябвало да бъде реакцията на близките. В България се записват по 35 хиляди случая на инсулт за година, заяви по БНР ръководителят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева. Повече от 7000 приключват с летален излаз. 28 хиляди го претърпяват и остават с друга степен на неработоспособност. При 10% от тях е тежка и изисква спомагателни грижи. 25% до 50% от претърпелите инсулт имат нарушавания на речта – афазия, сподели Добрева.
Прогнозата за България за интервала от 2015 до 2035 година сочи растеж на инсултите с 14%, изясни тя.
„ Познавайки признаците, хората могат да оказват помощ да не се стига до тези страшни последици. Изготвен е и народен проект за битка с инсулта “, заяви тя.
По думите ѝ главен рисков фактор е високото кръвно налягане.
„ Личните лекари би трябвало да дадат насоки за вярното му следене. Необходимо е да бъде проследявана и проводимостта на кръвоносните съдове “.
Диана Добрева уточни признаците на инсулт: „ Изкривяване на единия ъгъл на устните, изтръпване или уязвимост в едната ръка или крак, съществено нарушаване в говора или заваляне на речта . Ако са налични, би трябвало да се набере 112 и да се потърси най-близкия център за лекуване на инсулт " Времето за деяние е до 4 часа след първите признаци, акцентира тя.
Добрева напомни, че по Плана за възобновяване се планува разкриването на 10 звена и центрове за лекуване на инсулт в страната. Съществува и гратис приложение, което пресмята риска от инсулт. 
Кампанията  протича на територията на 300 общини в България. Тази година тя се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България и доста представители на българския бизнес.
Иновация за самодейността е основаването на интерактивна карта на всички локации в страната, на които могат да бъдат открити листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други осведомителни материали.
Целогодишно във фоайето на всяка община ще има специфичен щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР