Националната електрическа компания ще върне до 31 март 2022 г.

...
Националната електрическа компания ще върне до 31 март 2022 г.
Коментари Харесай

НЕК ще върне предсрочно 1,177 млрд. лв., дадени от държавата за реакторите за Белене

Националната електрическа компания ще върне до 31 март 2022 година заема, който й бе провиснал от страната за възнаграждение на присъдените суми по арбитражното дело с „ Атомстройекспорт " за създаденото съоръжение за непостроената АЕЦ „ Белене ". Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки анекс към съглашението сред министъра на енергетиката и НЕК за даване на възмездната финансова помощ.

Така, вместо до декември 2023 година, какъвто беше първичният период, средствата в размер на близо 1,177 милиарда лева (равностойността на 601,6 млн. евро) ще бъдат възобновени на страната до края на март 2022 година

Предсрочното погасяване на заема става допустимо, откакто Националната електрическа компания натрупа забележителен финансов запас, в резултат на растежа на енергийните цени, се споделя в известието на държавното управление. 

" Атомстройекспорт "   осъди НЕК през 2016 година в арбитражния съд в Женева за поръчаното съоръжение за спрения план АЕЦ „ Белене ". В резултат на правосъдното решение НЕК изплати на доставчика на оборудването 601,6 млн. евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР