Националната електрическа компания (НЕК) няма отношение към засушаването на р.

...
Националната електрическа компания (НЕК) няма отношение към засушаването на р.
Коментари Харесай

НЕК няма отношение към водната криза, застигнала Своге

Националната електрическа компания (НЕК) няма отношение към засушаването на р. Искрецка, което лиши от водоснабдяване жителите на Своге и някои близки села. Това се споделя в позиция на компанията, изпратена до БНР.
Според НЕК най-вероятната причина за настъпилото засушаване е спад на подпочвените води в региона, обвързвано с климатичните условия през 2022 година
В общината беше оповестено отчасти бедствено състояние, а представител на риболовно съдружие " Балканка " допусна, че допустима причина са оперирани от НЕК уреди от каскадата " Петрохан ". От компанията настояват, че въпросните уреди се намират на 11 километра от с. Искрец и поради отдалечеността и карстовия планински масив подаването на вода към засегнатите региони е невероятно. Каскадата, която съгласно Неправителствени организации " Балканка " е лишила по-малката река от вода, обезпечава вода за три водноелектрически централи, които доставят следващ воден запас за ВиК Монтана и Враца, допълват от НЕК. Междувременно 99 000 литра питейна вода от запасите на страната са обезпечени за потребностите на община Своге поради водната рецесия, която породи през вчерашния ден. Това съобщи началникът на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов след съвещанието на държавното управление. На 15 места в града се раздава вода за пиянство и битови потребности. Над 12 000 души в община Своге остават без вода, откакто дебитът на река Искрецка понижа доста през последните две денонощия. Проблемът визира град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово. Водохващането под връх Петрохан ще бъде пренасочено към село Искрец, като резултат от тези дейности се чака до 1-2 дни. Друг вид, по който се работи, е да се направи връзка с огромно подземно езеро. Около 40 тона риба от рибарниците в региона би трябвало да бъдат унищожени, с което са се заели Министерството на земеделието и БАБХ. Още през вчерашния ден 6 кубика вода бяха обезпечени от Столична община. Помощ са оказали и Гоце Делчев, Пловдив, Ихтиман, Бачково, Дупница Девин. По неотложност би трябвало да се подхващат сондажи, вършим всичко допустимо, чакаме решителната интервенция на страната в лицето на ВиК-София-област, разяснява по-рано през днешния ден пред Българска национална телевизия заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР