Националната електрическа компания (НЕК) е завършила 2021 г. с рекордна

...
Националната електрическа компания (НЕК) е завършила 2021 г. с рекордна
Коментари Харесай

Печалбата на НЕК расте с почти 1500% през 2021 г., но 2022-ра започва със загуба

Националната електрическа компания (НЕК) е приключила 2021 година с рекордна облага - 688.6 млн. лева на фона на. Това на процедура е нарастване с съвсем 1500%, а главната причина са високите цени на тока свободния пазар, защото компанията е един от огромните производители на електрическа енергия със своите ВЕЦ-ове.

Въпреки това обаче отговорностите на НЕК не престават да бъдат на високи равнища - пасивите към момента са към 4 милиарда лева Добрата вест е, че няма просрочия.

Именно ръководството на отговорностите и запазването на положителните резултати обаче евентуално ще бъде едно от най-големите провокации пред, който бе назначен при започване на май. Рокадата бе натоварена с огромни упования поради ролята на НЕК като притежател на ВЕЦ-ове, в това число, и поради обстоятелството, че сдружението се явява най-големият търговец на ток у нас.
Реклама Формулата на триумфа: безценен борсов ток и вода
Няколко фактора способстват за впечатляващата облага на НЕК - високата междинна цена на електрическата енергия на свободния пазар (194 лева./мВтч) и оттова огромният растеж на приходите, както и увеличените постъпленията от балансираща сила. Например - приходите от продажбата на електрическа енергия са се усили с близо 60% до 2.3 милиарда лева Тук влизат и приходите от продажби на свободния пазар на ток, които порастват с 459% до 985.9 млн. лева

Заедно с това има и увеличено произвеждане на ток от ВЕЦ-овете, което е с 51.6% повече спрямо миналата година. Енергията от тези централи се продава най-вече на свободния пазар, до момента в който разноските за произвеждане са съвсем непроменени - към 85 лева./мВтч. С други думи - маржът на облага е повече от 100%.

През м.г. с над 66.4% до 1.6 милиарда лева са нарастнали и приходите, които НЕК получава от Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). Това са средства за компенсирането на цените на така наречен американските ТЕЦ-ове и дребните ВЕИ.

Също както при НЕК, високите цени на борсата доведоха до сходни резултати и при АЕЦ " Козлодуй ". Оказа се, че в границите на три месеца 1 или приблизително по 10 милиона лв. дневно.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД Собствен капитал 1237,4 Печалба 46,3 Активи 5305,1 Пасиви 4067,7 Брой заети 2077 Приходи 2563,0 Данните са за 2020 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Реклама Ами тази година?
С неприятни резултати, само че в очакване на огромни приходи. Така в резюме може да се обобщят първите три месеца на годината за НЕК. През този интервал компанията регистрира негативен финансов резултат в размер на 8.5 млн. лева преди налози. В съпоставяне с миналата година това е утежняване с 55.9 млн. лева, а общата сума на отговорностите на НЕК още веднъж е 4.1 милиарда лева Иначе казано, сдружението изпитва съществени финансови терзания, а обстановката надали се ще промени осезаемо в близко бъдеще.

Причината за тази внезапна смяна е, че високата облага от края на м.г. е била употребена за предварителното погасяване на отпуснатия преди години заем от енергийното министерство в размер на 1.17 милиарда лева за погашение на отговорностите по арбитражното дело с " Атомстройекспорт " по отношение на АЕЦ " Белене ". С тези средства през 2016 година електрическата компания купи от руснаците двата реактора за мегапроекта. Вследствие на изплащането на средствата е бил подписан нов заем сред НЕК и БЕХ за 700 млн. лева със период на деяние до края на 2024 година

Все отново НЕК се надява да излезе на плюс - през първото тримесечие на годината ФСЕС отхвърли да възвърне на НЕК обилни средства, които в случай че бъдат утвърдени и възобновени, държавната компания чака да излезе на облага от порядъка на 307 млн. лева

Отказаното възобновяване на средства от фонда е във връзка със закупена електрическа енергия от централите с дълготрайни контракти. Предявените от НЕК средства към фонда се дължат на по-високите цени на въглеродните излъчвания, които централите с дълготрайни контракти закупуват за създадената от тях електрическа енергия и префактурират на НЕК по отношение на ролята й на публичен снабдител.
Реклама
Утвърдената от енергийния регулатор цена на въглеродните излъчвания обаче е 51 евро/тон, в случай че сега се движат към 75-85 евро/тон. Фактор е и нарастването на количествата закупена електрическа енергия от централите с дълготрайни контракти в съпоставяне със същия интервал на м.г.
Растящите цени на въглеродните квоти вършат прогнозите неточни, а това основава риск за образуването на нови дефицити Източник: Shutterstock
Поради увеличеното ползване от крайните доставчици (на " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-про " ) в последните месеци НЕК доставя количества над прогнозните одобрени от КЕВР, като тези спомагателни количества се обезпечават от " AES Марица-изток 1 " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Така заради това, че разноските, разчетени във фонд ФСЕС за възобновяване на НЕК, се изчерпаха фрапантно още през януари, компанията работи в режим на некомпенсиране на разноските, което води до натрупването на нов недостиг, написа още в доклада на сдружението.

Освен това тази сила не може да се продава на борсата и надлежно да носи повече доходи. А и ВЕЦ-овете работят доста по-малко поради повредите и по-малкото водни запаси.
Студена зима - огромно ползване
За разлика от предходната година по това време в този момент НЕК регистрира спад в производството на ток от водните централи с 35.3% до 797 022 мВтч. В същото време обаче регистрира растеж със 7.5% до 283 820 мВтч повече на продажбите за контролирания пазар. Това се дължи на по-ниските температури през първото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на м.г., както и на неточната прогноза на крайните доставчици и КЕВР, пишат от компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Свят Реклама
" КЕВР с проекторешение, което трябваше да работи от 1.01.2022 година, отчасти беше отразила тези отклонения, само че прелюдия мораториум върху цените на електрическата енергия спря неговото осъществяване. Негативният резултат от това остана напълно върху НЕК, който не е отразен в никакъв обезщетителен механизъм за разлика от доста други субекти както в енергетиката, по този начин и в други икономически сфери ", пишат от държавното сдружение.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Румяна Гочева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР