Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния е

...
Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния е
Коментари Харесай

Обвинения в корупция в Румъния при закупуване на защитни маски в началото на пандемията

Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) в Румъния е повдигнала обвиняване на председателката на Националната работа за централизирани публични поръчки Корнелия Над за корист със служебно състояние във връзка със закупуването на 1,7 милиона защитни маски при започване на пандемията от COVID-19, оповестява организация Аджерпрес, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31433
Обвинение в корист със служебно състояние е повдигнато и на съветничка в службата.

Антикорупционната прокуратура е почнала наказателно произвеждане и против комерсиалното сдружение ROMWINE&COFFE ООД и шефове на компании. Обвиненията против тях са свързани с търговия с въздействие, пране на пари, подправяне и машинация.

Антикорупционната прокуратура проверява хипотетично противозаконния метод, по който през 2020 година, при започване на пандемията, е бил подписан рамков контракт за социална поръчка за закупуване на защитни маски на стойност над 50 милиона леи (близо 20 милиона лева).

Според прокуратурата председателката на Националната работа за централизирани публични поръчки Корнелия Над и съветничката Йоана Мъдълина Хохан са подписали рамков контракт с компанията ROMWINE&COFFE ООД, макар че са знаели, че сдружението няма механически и финансов потенциал да извърши съглашението. Тъй като компанията не доставила маските в период, били подправени няколко документа, с цел да се избегне заплащането на неустойки към румънската страна в размер на 12 786 706 леи (над 5 милиона лева).

За да подсигури приемането и реализирането на публичната поръчка, един от обвинените по делото е платил на друго обвинено лице по същото дело сумата от 568 820 леи (над 224 000 лева) под формата на контракт за консултантски услуги.

Според обвиняването с горепосочените дейности са нанесени вреди на ползите на страната, а фирмите, следени от обвинените, са получили непозволени облаги в размер на 22 906 031 леи (над 9 милиона лева).

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР