Националната детска болница трябва да се осъществи, каза още Йотова

...
Националната детска болница трябва да се осъществи, каза още Йотова
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Все още не можем да направим здравеопазването еднакво достъпно за всички деца

Националната детска болница би трябвало да се реализира, сподели още Йотова и добави, че самодейността Българската Коледа е невероятна концепция, потвърдила своята жизнеспособност през годините, само че тя не може да бъде задоволителна и да замести страната там, където липсва тя в своята политика в опазването на здравето. Друг основен проблем е епидемията от приложимост на алкохол, тютюневи произведения, опиати, синтетични препарати, уточни още вицепрезидентът Йотова и цитира данни, съгласно които 80% от учениците са опитвали алкохол, а 30% са опитвали синтетични опиати.

Към опиати прибягват към този момент 12-13-годишни деца, добави тя и изрази вяра, че новосъздаденият междуведомствен съвет за битка с опиатите и наркотични зависимости няма да бъде единствено една административна конструкция. Трябва да се търсят отговори на въпросите, свързани с аргументите децата да протягат ръка към опиати - беднотия, средата у дома, неработещи родители, опит за търсене на елементарен излаз, само че в случай че не търсим аргументите, няма по какъв начин да има сполучлива борба с наркозависимостта, сподели още тя. Йотова обърна внимание на потребността от политики за работа с родителите.

Вицепрезидентът Йотова предложи партньорството на президентската институция в сходни полемики, както и да стартира акция под егидата на Българския Червен кръст (БЧК), в която да се беседва с всички институции и с неправителствения бранш за общи старания изключително във връзка с зависимостите на децата. Можете да разчитате на мен и на президента Радев в това отношение, сподели още Йотова.

Здравите деца са фундаментът, върху който ще се построява бъдещето на България, сподели Христо Григоров, ръководител на БЧК в поздравлението си към участниците във форума. По думите му здравната просвета и здравното обучение се дават от фамилията, от учебното заведение и се осъществят в обществото.

В рамките на полемиката ще бъде разисквана заложената в Националния проект за възобновяване и резистентност на България промяна за създаване на междуинституционално съдействие, както и актуалните провокации и бъдещи дейности за основаване на условия и механизми за реализиране на физическо, психическо и обществено благоденствие на децата и учениците. В полемиката вземат участие представители на разнообразни министерства, държавни организации, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, неправителствени и съсловни организации и Българската православна черква.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР