Националната детска болница ще бъде в столичния квартал Овча купел“,

...
Националната детска болница ще бъде в столичния квартал Овча купел“,
Коментари Харесай

Националната детска болница ще бъде в столичния квартал „Овча купел“


Националната детска болница ще бъде в столичния квартал „ Овча купел “, заяви по време на брифинг министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев. Заедно с нея ще бъде построен и хотел за родителите.

„ Набелязан е явен небосвод, напълно къс, с цел да стартира действителното планиране и градежът на детската болница. В рамките на месец и половина два ще може да излезе виза за планиране, да създадем ясно задание, в което Министерство на здравеопазването да разпореди проектирането и по-късно да се стартира със градежа на болничното заведение “, разгласи той.

„ Искаме да бъде съвременна и на високо равнище детската болница. Няма да да вършим взаимни отстъпки. Ще се строи чисто нова болница “, отсече Меджидиев.

Според министъра мястото е 40 декара, отзивчиво е, и е с доста добър климат.

„ Избран е най-подходящият терен за създаване на Национална детска болница, който дава отговор на всички критерии, които бяха сложени за съвременна европейска детска болница. Теренът е към 40 декара в квартал Овча Купел, Горна Баня. Намира се до Ортопедичната болница. Теренът е извънредно подобаващ, защото първо е доста добър климат на съответното място и доста добър достъп и до метро и до други връзки. Теренът разрешава да бъде построена, с изключение на детската болница, към нея и хотел за родители и рехабилитационен център, както и да бъдат обособени обособените незабавни структури, реанимационни структури, изясни още Меджидиев.

„ Сред 5-те терена, които имахме опция да избираме, това се оказа в действителност най-подходящият “, съобщи здравният министър.

 Терен за детска болница

„ Този терен, първо беше предназначен в Подробния организационен проект за болничен комплекс. Проблемът в него съществуваше, че в средата, безусловно, на УПИ имаше един частен парцел, и към момента го има. Помогна и кметът на Овча Купел, направихме среща с него. Той съумя да откри притежателите на частния парцели той ще бъде изместен в края на целия парцел, заяви Шишков.

До месец-два ще бъде променен и утвърден подробния организационен проект, надява се Шишков.

„ Сроковете от тук нататък, безусловно са ясни “, безапелационен е служебният министър на районното развиване и благоустройството.

„ През това време, екипът на Министерство на здравеопазването, дружно с капиталовата компания, ще посетим няколко лечебни заведения в Европа от подобен мащаб на детски лечебни заведения, с цел да се ориентираме и да се подготвим за съответното задание, тъй като желаеме да е на извънредно високо равнище детската болница, с извънредно съвременна европейска конструкция. Аз мощно се надявам, че планът след 5-6 месеца ще бъде налице “, съобщи здравният министър.

„ Старата постройка не дава отговор на Подробен устройствен план, нито на общия организационен проект на София, тъй че тя е обект на един по-задълбочен разбор. Тя е един построен градеж. Тази постройка, в случай че въобще има някакъв живот в нея и в случай че е допустимо тя да бъде непокътната, би трябвало да се направи един разбор в противоположна посока като какво може да се употребява постройката, чисто функционално “, съобщи Шишков на журналистически въпрос за ориста на остарялата постройка, където се предвиждаше да бъде построена Националната детска болница.

Припомняме, че България има остра нужда от създаване на Национална детска болница, която ще е първата за страната ни. В нея ще се дават сложни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински експерти от всички специалности, работещи с деца.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР