Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий започва набирането на

...
Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий започва набирането на
Коментари Харесай

Националната библиотека набира дарения за зала История на книгата

Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " стартира набирането на средства за основаването на първата в България зала " История на книгата ". Тя ще включва истински, цифрови и холограмни изображения на едни от най-ценните книги в библиотеката.

Средствата ще се събират посредством благотворителна галерия, която ще бъде открита на 12 юни.

Инициативата за новата зала е част от събитията във връзка 140-ата годишнина на библиотеката. Кулминацията на честванията ще е на 7 декември, когато би трябвало да бъде открита и новата зала, сподели шефът на Националната библиотека доцент доктор Красимира Александрова.

В залата ще има непрекъсната експозиция, само че от време на време там ще бъдат показвани и други скъпи материали. Ще има виртуални книги, документи, които могат да се четат на профилиран компютърен терминал, ще има опция за проявление на триизмерни изображения и вероятно посетителите ще могат да видят умалено копие на Гутенбергова преса.

Ежегодното финансиране на Библиотеката е 16 320 лв. на щатна численост. В момента там работят 206 души, като тези пари са разпределени за заплати, прехрана и така нататък Цялата сума се равнява на 3 млн. лв., които са извънредно незадоволителни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР