Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта

...
Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта
Коментари Харесай

Националната банка на Гърция успя да премахне зависимостта си от Механизма за осигуряване на спешна ликвидност



Националната банка на Гърция е съумяла да отстрани напълно зависимостта си от Механизма за незабавна банкова ликвидност (програмата ELA) на Европейската централна банка, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ", цитирайки източници, осведомени с въпроса.

Трябва да се има поради, че банките в Гърция бяха принудени да се включват в избавителната стратегия ELA през февруари 2015-а година, откакто ЕЦБ престана да приема гръцките държавни облигации като поръчителство при провежданите от централната банка постоянни репо аукциони и в нейните стратегии за обезпечаване на дълготрайна парична ликвидност на комерсиалните банки в границите на еврозоната. Това изключително финансиране на гръцките банки беше много по-скъпо (при по-високи лихви) от стратегиите на ЕЦБ за снабдяване на ликвидност за останалите елементи на единния валутен блок.

През юни предходната година обаче ЕЦБ възвърне достъпа на гръцките банки до евтините си интервенции за финансиране, което разреши на кредитните институции в страната да понижат зависимостта си от Механизма за незабавна ликвидност (ELA). Това докара до трайно понижаване на размера на програмата ELA от страна на ЕЦБ, като за последно централната банка намали таванът на програмата в средата на предишния месец с 1 милиарда евро до общо 24,8 милиарда евро.

Това трайно намаляване отразява усъвършенстваните ликвидни условия, отчитайки подобряващите се депозитни потоци в гръцкия банков бранш и достъпът на банките до финансовите пазари, означи Гръцката централна банка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР