Националната авиокомпания на Обединените арабски емирства Etihad Airways, която държи

...
Националната авиокомпания на Обединените арабски емирства Etihad Airways, която държи
Коментари Харесай

Air Serbia се връща под пълен държавен контрол

Националната самолетна компания на Обединените арабски емирства Etihad Airways, която държи акции в Air Serbia, се отдръпва от съсобственост в сръбския транспортьор. Така сръбската страна поема цялостен държавен надзор над своя авиопревозвач, заяви сръбският министър на финансите Синиша Мали, представен от Balkan Insight. Etihad държи 18% дял в сръбската самолетна компания.

" Air Serbia е най-голямата самолетна компания в района. От компания, която беше изпаднала в неплатежоспособност, ние я превърнахме в водач, който в този момент лети на четири континента, в огромен брой страни, като също така се превърнахме в образец по какъв начин посредством една сполучлива самолетна компания можете да допринесете в допълнение за икономическото развиване на една страна ", разяснява Синишма Мали.

Министърът не посочи дали Air Serbia ще изисква рекапитализация, с цел да заплати каузи на Etihad, само че дефинира новината, че емиратската компания се отдръпва от съсобствеността като " тяхно бизнес решение ". Той добави, че страната има намерение да продължи да развива Air Serbia и съобщи, че " следва закупуването на огромни самолети, отварянето на нови дестинации ".
 След глобите: Air Serbia с голям растеж на полетите Белград-Москва
След глобите: Air Serbia с голям растеж на полетите Белград-Москва

Сръбската самолетна компания стана европейски " хъб " за руснаците

През 2013 година основаната в Абу Даби Etihad закупи 49% от сръбския губещ авиопревозвач от югославската ера JAT Airways, преименувайки го на Air Serbia. През 2021 година сръбската страна усили каузи си в компанията от 51% на 82%, намалявайки каузи, притежаван от Etihad от 49% на 18%.

Управляващата Прогресивна партия в Сърбия от дълго време популяризира основаването на Air Serbia като сполучлива частична приватизация. Но не всички контракти сред Сърбия и Etihad бяха оповестени обществено, тъй че на обществеността не беше дадена действителна визия за това какъв брой от техните налози са изразходвани, с цел да поддържат самолетите във въздуха.

Сръбската страна наля стотици милиони евро в губещата преди време компания. Въпреки че от този момент бизнесът на авиопревозвачът се разрасна, стопански специалисти подлагат на критика размера на парите, дадени на Air Serbia, както и непрозрачността на дотациите.
 Air Serbia продава на Китай най-стария Boeing 737-300 в Европа
Сърбия продава най-стария Boeing в Европа - ето на кого

Самолетът излетя от Белград
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР