Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен отново отваря врати за посетители

...
Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен отново отваря врати за посетители
Коментари Харесай

НАО “Рожен отново отваря врати за посетители на 14 май

Националната астрономическа обсерватория (НАО) " Рожен " още веднъж отваря порти за гости на 14 май. До 31 май дневните визити, които включват обиколка и сказка в кулата на 2-метровия телескоп, ще се правят на всеки кръговиден час от 10:00 до 16:00 час а в дните от четвъртък до неделя. Ще се позволяват гости единствено със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, при съблюдаване на физическа отдалеченост и на групи до 15 индивида.

От 2 юни обсерваторията ще е отворена за визити с обичайното за летния сезон работно време - от 10:00 до 16:00 часа на всеки кръговиден час с почивен ден във вторник. От същата дата в обсерваторията ще се организират и нощни наблюдения за гости.
 Обсерваторията на Рожен с нов роботизиран телескоп
Обсерваторията на Рожен с нов роботизиран телескоп

Обмисля се включването на НАО Рожен за проучване на свръхнови звезди

Националната пътна карта за научна инфраструктура в НАО " Рожен " стартира интензивно модернизиране и възобновяване на апаратурата за астрономически наблюдения. Сключен е контракт за доставка на нов роботизиран 1.5-метров телескоп, който следва да бъде инсталиран през 2022 година Като част от инфраструктурата на НАО Рожен ще бъде построена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктута 2021-2027.

През 2021 година НАО " Рожен " отбелязва 40 години от своето основаване. Тя продължава да бъде най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. През последните години с помощта на финансирането по На 40-та годишнина от основаването на НАО " Рожен " е отдадено и присъединяване на Института по астрономия на Българска академия на науките в идния на 15-16 май ХI Софийски фестивал на науката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР