Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви протестна готовност в пограничните райони.

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви протестна готовност в пограничните райони.
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите са в протестна готовност

Националната асоциация на зърнопроизводителите разгласи протестна подготвеност в пограничните региони. Недовоството на земеделците е предизвикано от интензивния импорт на зърнени и маслодайни култури от Украйна, излиза наяве от декларация на асоциацията.
От НАЗ сигнализират, че в резултат на либерализираната търговия със селскостопански артикули с Украйна българските аграрни производители означават мощно утежняване на конкурентоспособността на стопанствата си. От асоциацията поддържат директните коридори за земеделска продукция, само че те не са съумели да изпълнят функционалността си да стигнат до нуждаещи се страни.
Земеделците са извънредно обезпокоени от смесването на вносни партиди селскостопанска продукция с родно произвеждане и продажбата им като европейска. Друг сериозен проблем е неналичието на нормалната пазарна интензивност от търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Има заплаха родните производители да не могат вярно да съхраняват годишна продукция 2022 и да не разполагат с задоволително място, с цел да приберат новата продукция.
" Ние, хората, произвеждащи храна, призоваваме Министерството на земеделието да предприеме незабавни ограничения за отбрана и поддръжка на българските зърнопроизводители по отношение на рецесията в резултат на интензивния украински импорт на зърнени и маслодайни култури ", се споделя в декларацията. НАЗ упорства европейските " солидарни коридори " за експорт на украинското зърно да минават пренос през България и да стигат до трети страни, застрашени от продоволствена рецесия. Нужно е земеделското министерство да извърши задължението си да управлява качеството и да следи съхранението на тази продукция, безапелационни са от браншовата организация. 
Тревога бият и румънските фермери, тъй като не могат да продават зърно заради напора на евтина украинска пшеница. Те се притесняват от банкрути и западане на земеделието в страната. Откакто Европейски Съюз отстрани митата за импорт на пшеница от Украйна за да помогне на стопанската система й на фона на войната, над 2 млн. тона са достигнали до Румъния. Складовете на пристанище Констанца са претъпкани със зърно от Украйна. Наполовина по-евтината продукция мощно подбива румънския фермер. 
Румъния, Полша, Чехия и Словакия към този момент желаеха ограничения от Брюксел. Европейската комисия обмисля да финансира фермерите с към половин милиард евро за загубите от спешния запас на Европейски Съюз.
От ниските цени на украинското зърно се възползват медиаторите, а не потребителите, които купуват хляба на старите цени. Не на последно място вносната пшеница постоянно не дава отговор на фитосанитарните правила на Европейски Съюз. Така губят и потребителите. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР