Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ изразява своето възмущение от депозираното

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ изразява своето възмущение от депозираното
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите против отпадането на забраната за внос от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ показва своето отвращение от подаденото решение на Комисията по икономическа политика и нововъведения по отношение на анулация на възбраната за импорт от Украйна, написа в декларация на организацията, изпратена до медиите.

„ Да помагаш на хора в злополучие е благородно, да помагаш на окупирана страна, намираща се в тежка икономическа рецесия, е солидарно, само че да пренебрегваш потребностите на личната си страна за сметка на друга, наподобява повече на изменничество “, се споделя още в позицията на организацията.

Според НАЗ отпадането на възбраната за импорт от Украйна е най-бързият и сигурен метод да загине родното земеделие.

Асоциацията напомня, че бранш „ Зърнопроизводство “ е най-големият длъжник на рентни заплащания и всяко разтърсване в бранша рефлектира върху продоволствената сигурност на Република България.

В написаното проекторешение от 11 септември т.г. народните представители настояват, че премахването на възбраната няма да сложи в риск конкурентоспособността на българските производители. „ Всъщност свалянето на възбраната не просто би сложило в риск всички фермери, а би довело до съдбовния завършек на целия бранш „ Земеделие “, показва НАЗ.

Организацията припомня, че над 15 000 зърнопроизводители изплащат над 2,5 милиарда лв. ренти и създават продукция за над 7 милиарда лв. на годишна база – това са вложения директно в стопанската система на България. За сметка на това помощите, които са получили от страната за последствията от войната в Украйна, до този миг са в размер на 0 лв..

Проектът на решение за позицията на Република България по отношение на удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година бе импортиран преди ден от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов.

На изключително съвещание във вторник Икономическата комисия в Народното събрание поддържа решението, че позицията на България би трябвало да бъде за отпадане на възбраната за импорт на зърно от Украйна.

В същото време парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения одобри плана на решение за позицията на България по отношение на удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година

Окончателното решение следва да бъде взето в пленарна зала. Проектът на решението бе импортиран преди ден от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов.

Десет от членовете на комисията гласоподаваха „ за “ проекторешението, четирима бяха „ срещу “, а двама се въздържаха.

В плана на позицията на България се показва, че страната ни не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности за изложение на позицията.

След митинги на фермери в тези страни Европейската комисия вкара ограничаване до 15 септември през тези страни да минава директно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, само че не и да могат да се оферират на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението провокира многолюден спор в комисията, като срещу него се оповестиха браншови организации, които участваха на съвещанието./Tribune.bg

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР