Националната агенция за приходите започна масов натиск за връщане на

...
Националната агенция за приходите започна масов натиск за връщане на
Коментари Харесай

Заведенията възроптаха срещу НАП: Обезщетенията се оказаха кредит!

Националната организация за приходите стартира всеобщ напън за връщане на суми, получени от българския бизнес като поддръжка заради ограниченията против разпространяването на COVID-19. За това сигнализират от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в своя позиция, изпратена до медиите.

Двете организации питат за какво внезапно се е разразила тази активност, откакто компаниите, получили поддръжка, трябваше да дават отговор на избрани критерии, заложени точно от Национална агенция за приходите и бяха утвърдени, откакто потвърдиха, че дават отговор на тях.

Те напомнят, че през декември 2020 година беше отворена програма за погашение на помощи в размер на 20% от оборота на всички сдружения, чиято активност е била прекратена или лимитирана със заповед на здравния министър. Процедурата по оценяване на претендентите, пресмятане на дължимата помощ и нейното погашение се администрираше от Националната Агенция за Приходите. Тя се извърши в три етапи, като във всяка от тях Национална агенция за приходите извършваше повсеместен надзор по повод допустимостта на претендентите и размера на помощта и при определяне на несъответствия или неточности, Национална агенция за приходите даваше опция за премахване на нередовностите, напомнят двете сдружения. " През януари 2022, една година след разпределяне на средствата по първата фаза, Национална агенция за приходите стартира да изпраща предложения за възобновяване на суми, получени по програмата, дружно със законната рента, без значение от предварителния надзор, упражняван при отпускане на помощите ", пишат двете организации. 

По тази причина от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията считат, че липсват учредения за изпращането на предложения за възобновяване на получени помощи без да е осъществена действителна предварителна инспекция на всички условия. Нещо повече, " липсват каквито и да било учредения да се начислява законна рента в случай, че в случай че е имало погрешно отпусната помощ, то това се дължи на пропуск при контрола от страна на Национална агенция за приходите. " Двете организации съзират опит да се ограничи присъединяване на сдруженията в следващи стратегии за подкрепяне на съображение съществуващи разногласия с Национална агенция за приходите по повод законосъобразността на предоставената и употребена помощ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР