Националната агенция за приходите подготви нов етичен кодекс за своите

...
Националната агенция за приходите подготви нов етичен кодекс за своите
Коментари Харесай

Нов етичен кодекс в НАП: Данъчните стават внимателни, безпристрастни и неподкупни

Националната организация за приходите приготви нов етичен кодекс за своите чиновници. Той изисква от данъчните да са деликатни към всеки клиент, без значение дали той е богат или безпаричен, да са политически неутрални и да не получават дарове и облаги, които могат да попречат на тяхната безпристрастност. 

Новите правила задължават чиновниците деликатно да изслушват всеки клиент, да употребяват положителен език и да признават позволени неточности. Те са длъжни и да не позволяват по никакъв метод дискриминирането на клиент поради неговата националност, генезис, етническа принадлежност, вяра, възраст, пол, полова ориентировка, раса, обучение, убеждения, фамилно, служебно, публично, политическо или материално състояние. Освен това, им се не разрешава да показват отзиви и изказвания, които накърняват правата, достойнството, достолепието и положителното име на другиго, в това число и изказвания, засягащи репутацията на обществени и частни организации. Спазването на правила е наложително за всеки, който работи в приходната организация, без значение от поста, който заема. 

И клиентите на организацията, и нейните чиновници имат право да бъдат осведомени за всяко деяние или решение, в случай че информацията не е предпазена със закон или не визира непознати права, предписват разпоредбите. 

Заради достъпа на чиновниците на Национална агенция за приходите до предпазена информация, те ще се задължени да опазват данните на клиентите, както и на всяка странична информация, която е станала известна около осъществяването на служебните им отговорности. Тази етична норма ще се отнася и за напусналите данъчната система. 

От друга страна, всяка обстановка на спор на ползи ще би трябвало да се рапортува на директния началник. С оглед на безпристрастността на тяхната работа, на данъчните им се не разрешава да получават дарове и различен облаги. Разрешено е единствено приемането на движимости с незначителна стойност. 

Ако Министерство на вътрешните работи, прокуратура или различен държавен орган проверява чиновник на приходната организация, той би трябвало незабавно да рапортува за това. На собствен ред организацията пази всеки собствен чиновник до изрично доказване на неговата виновност. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР