Националната агенция за приходите (НАП) трябва да плати 369 хил.

...
Националната агенция за приходите (НАП) трябва да плати 369 хил.
Коментари Харесай

Семейството на убития данъчен Иво Стаменов осъди НАП за 369 000 лв.

Националната организация за приходите (НАП) би трябвало да заплати 369 хиляди лева с лихвите на вдовицата и двете деца на убития преди близо 3 години данъчен началник Иво Стаменов. Това следва от три решения на Софийския апелативен съд, с които "Сега " се срещна. Съпругата и огромният наследник на убития получават по 113 хиляди лева за болките и страданията, които загубата им е предизвикала. На дребният наследник са присъдени 143 хиляди лева Съдът признава напълно исковете на фамилията. Първоначално те са за общо 390 хиляди лева, само че в следствие са понижени с общо 21 хиляди лева поради погашение на застраховка "Живот ".
Национална агенция за приходите е наказана да заплати и по над 8500 такси и разходи по всяко от трите каузи.
Тримата съдят Национална агенция за приходите, защото гибелта на Стаменов е призната за трудова акцидент. И трите каузи са прегледани от апелативните съдии Диана Коледжикова, Камелия Първанова и Димитър Мирчев, като всеки е бил докладчик по едно от тях. Национална агенция за приходите оспорва и трите желае и по мярка и по съображение. Оспорва и претенциите за лихви. Магистратите обаче изцяло отхвърлят доводите на приходната организация.
На 27 юли арбитър Коледжикова присъжда 113 хиляди лева на огромния наследник на Стаменов, който е единствено на 17 години, когато губи татко си. В решението са представени показанията на майка му, че Стаменов е бил грижлив татко и предан на фамилията си, че е имал дълбока връзка със сина си. Затова и момчето тежко претърпяло гибелта на татко си и опитвало да размени бащата за дребния си брат.
Решението за по-малкото дете излиза през октомври. То е на отчет на съдията Мирчев. По това дело съдът е разпитал фамилна другарка. Тя споделя, че когато Стаменов е погубен, момченцето е на 2 години. То било мечтано и предстоящо дете, доста привързано към татко си. Детето станало неспокойно, непрестанно питало за татко си, случвало се е да се припознава на улицата в различен мъж, който наподобява на починалия. Детето питало по кое време той ще си пристигна от дългата командировка, за какво не го взема от градината. Тъй като майка му му обяснила, че татко му свети на небето като звездичка, той си събирал парички, с цел да си купи ракета да отлети в космоса и да отиде при татко си.
Съдът приема, че злополучното събитие се е отразило извънредно зле на детето. "Фигурата на бащата е изключително значима за момченцата, защото всекидневно и при положителни и близки връзки сред татко и наследник, каквито е имало в тази ситуация, бащите са модел за държание за своите наследници в разнообразни връзки ", написа в правосъдното решение.
Така звучи и правосъдният акт на апелативния съд, с който на вдовицата на Стаменов на 21 юли са присъдени 113 хиляди лева В желае си тя споделя, че със брачна половинка ѝ са били близки още като студенти, обичали се и били женени 19 години. Сега усеща болежка и се опасява за бъдещето. Свидетелка споделя пред съда, че Стаменов и жена му са били прелестно и хармонично семейство. Затова и брачната половинка се безусловно се сринала след станалото.
В правосъдните решения се изяснява, че администрацията дължи обезщетение за гибел при трудова акцидент, без значение от това дали има виновност за настъпването ѝ. А трудова акцидент е всяко увреждане на здравето, станало през време и във връзка или във връзка на осъществяваната работа, както и при всяка работа, осъществена в полза на предприятието.

Престъпление без наказване
43-годишният Стаменов бе показно прострелян в центъра на София на 19 декември 2017 година и умря на 12 януари 2018 година Той бе прострелян в придвижване в персоналното си БМВ X3, до момента в който отива на работа. Стаменов беше шеф отдел "Оперативни действия " в дирекция "Фискален надзор " на Централното ръководство на Национална агенция за приходите. Смъртта му е публично приета за трудова акцидент.
След покушението Сотир Цацаров, който тогава бе основен прокурор, изясни, че проверяващите работят по всички вероятни версии. Една от главните е работата на простреляния. В правосъдните решения на апелативния съд се цитира номерът на преписката по делото за ликвидиране. "За прелюдия номер не е открит резултат ", се споделя в електронния указател на прокурорските преписки.
Според САС и до момента за покушението няма притеглен обвинен. През юли 2108 година спецпрокуратурата гръмко разгласи, че е разкрила група за мокри поръчки, обвързвана и с убийството на данъчния. След това обаче групата се оказа за рекет - ръководена от Борис Аврамов, брат на депутата от Движение за права и свободи Димитър Аврамов, който до малко преди този момент беше от ГЕРБ, и бе упрекната единствено за три изнудвания със закани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР