Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да

...
Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да
Коментари Харесай

Имал ли е бащата на Борислава Йовчева 875 000 евро, и още лесни въпроси

Националната организация за приходите (НАП) и Министерството на финансите да ревизират за данъчни и финансови закононарушения Борислава Йовчева и татко й Георги Йовчев. Този сигнал са изпратили до Национална агенция за приходите в четвъртък (27 февруари) от гражданско съдружие БОЕЦ, което е и подателят на другите сигнали до българската и каталунската прокуратура и полиция по отношение на първокласния парцел в Барселона, в който Йовчева и фамилията й е живяло (няма публична информация докога).

От организацията настояват, като се базират на документи, че през 2015г. Йовчев е внесъл общо 875 000 евро в капитала на компанията, която управляваше бутика за първокласни артикули на щерка му в Барселона.

Преди седмица испанският вестник " Периодико " заяви, че локалните управляващи проверяват " интернационална скица за пране на пари " и ревизират хора, тяхната активност, приходи и съдружници, с цел да открият дали подхождат на стандарта им на живот и заявеното публично и връзките им с българския министър председател Бойко Борисов. В деня на обявата магазинът затвори и помещението беше оповестено чартърен.

След публикацията БОЕЦ внесе сигнал и до българската прокуратура за инспекция, само че институцията избра да се самосезира по обявата в " Периодико ". Според адвокати това ще разреши на проверяващите да преценят какво тъкмо да ревизират, а с условието на документи от испанските управляващи да схванат и с какво разполагат.

Премиерът и ръководещите се пробват да заобикалят тематиката или я разясняват с опорната отбрана " аз къща в Барселона нямам " (премиера), че това е " остаряла гозба, претоплена на испански котлон " (по образното съпоставяне на вицепремиера Томислав Дончев) и с изказвания, че офанзивата идва от Русия и от президента.

Конкретни и ясни отговори (включително дали Борисов познава Йовчева) към този момент липсват.

Нови лесни въпроси

Сигналът на " Боец " от 27 февруари е въз основата на два документа за учредяването на компанията Еma BGS LS. От сдружението настояват, че те са от испанските регистри и разпространиха копие от страниците с съответните данни.

Според тях повдигането на капитала на Ema Bgs SL. през 2015 година е станало на два пъти. Първият път той е повишен с 1 000 000 евро, а вторият - с още 750 000 евро. И двата пъти Георги Йовчев е внесъл половината от тези суми като физическо лице, а другата половина са от записаната в Кипър офшорна компания Palms Enterprises, чийто прокурист е предприемача Йордан Христов.

Общо при двете интервенции Йовчев е внесъл общо 875 000 евро, или към 1 750 000 лв.. От БОЕЦ настояват, че съгласно обществени регистри той няма приходи, които да обезпечат такива средства и по тази причина упорстват за инспекция, в това число дали върху тях са платени налози. Йовчев е и шеф на компанията към 2015г. Според обява на " Капитал " от 2018г. в България той е бил едноличен притежател на компания за търговия на зеленчуци.

" В случая, както и във връзка с останалите лица и компании свързани с тези покупко-продажби и финансови интервенции, има подозрения за данъчни и финансови закононарушения, както и за скица за пране на пари, добити по незаконен метод ", написа в сигнала.

БОЕЦ напомнят, че Palms Enterprises (нейн прокурист е Йордан Христов) е съсобственик с община Приморско в " Спортни парцели Приморско " АД, в чието ръководство сред 2008 и 2011г. е бил Иван Саздов. Саздов е свързван с премиера Борисов от учредяването на ГЕРБ, а Йордан Христов е представян като непосредствен до партията.

Така че Национална агенция за приходите би следвало да ревизира и даде информация за приходите на семейство Йовчеви, произхода им и платените налози.

И Румяна Ченалова се включи по тематиката

Има следи за изпиране на пари с присъединяване на български предприемачи, представляващи офшорни компании, които са насочили парични потоци към едно и също лице - живеещата в Барселона българка Борислава Йовчева - до този извод е стигнала със лично изследване и някогашният арбитър от Софийски градски съд Румяна Ченалова. В две изявленията през последните дни и в информация в профила й във " Facebook " тя разяснява тематиката.

Ченалова за първи път чула за къщата в Барселона от някогашния ръководител на Софийски градски съд Владимира Янева в диалозите " Янева гейт ", публикувани при започване на 2015 година Тогава за първи път в действителност всички чуха за случая.

Ченалова беше част от близкото обграждане на Янева. Името й беше свързвано със противоречиви практики, изключително по каузи за неплатежоспособност. Заради опита за завладяване посредством правосъдни каузи на дъщерното сдружение на френския производител на алкохол " Белведере " тогавашният френски дипломат Ксавие дьо Кабан я назова " гнила ябълка ". Срещу нея имаше няколко обвинявания, само че в съда влезе единствено едно - за делото на ОЕТ против НЕК.

" Има безспорни обстоятелства да се допусна, че има пране на пари. Това са, първо, превеждането на 2 млн. евро от кипърската офшорка Palms Enterprises LTD и по-късно апортирането на къщата в Барселона, благосъстоятелност на Александър Чаушев, във компанията на Борислава Йовчева. Става дума за напълно умишлено и целеустремено изпращане на поток от средства към едно и също лице ", разяснява Ченалова в предаването " Тук и в този момент " на Светла Петрова за уеб страницата на " Сега ". Тя споделя, че се е срещнала деликатно и със сигнала на БОЕЦ (бел.ред. - този до прокуратурата от 21 февруари).

Подредени, събитията наподобяват като че ли са готови авансово, разяснява Ченалова. " Първо, след раждането на детето й (през 2012 г.) Борислава Йовчева записва при започване на 2013 година компанията Еma BGS SL с най-малък капитал, в която по-късно се включва и татко й. Междувременно е записана и друга компания в Испания - Numin invest, учредителят е Георгиос Росет, за който има данни, че е взел участие в данъчни измами и е бил разследван за пране на пари. Той трансферира дяловете си на Йовчева и тя става притежател и на тази компания ", споделя Ченалова. Тя напомня още, че съгласно известните обстоятелства откакто Йовчева придобива и двете компании, кипърската офшорка Palms Enterprices, представлявана от Йордан Христов, превежда близо 2 млн. евро на Numin invest. А българският предприемач Александър Чаушев, който преди малко е купил къщата в Барселона, за която наскоро изясни, че е покупката за инвестиция, я апортира във компания Numin invest.

Затова Ченалова сложи въпросите:

- Къщата е купена единствено няколко месеца преди да бъде апортирана, и изобщо не е употребена като инвестиция. Защо Чаушев, вместо самичък като физическо лице да даде къщата на брокерска организация или да записва лична компания, апортира толкоз безценен парцел на нова и непозната компания?

- Кое му е дало съображение да се довери и да даде големи права (за ръководството на имота) на едно момиче на 23 години? Самият Чаушев сподели, че не познава Борислава Йовчева.

Ченалова разяснява тематиката и в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " по телевизия " Евроком ". Тя споделя за покупко-продажбите на кипърската Palms Enterprises в България.

" През 2008г. Palms Enterprises LTD и община Приморско са записали " Спортни парцели Приморско " АД при присъединяване 50/50. Общината е внесла 28 дка земя за състезателен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500лв. Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата: Извършена ли е инспекция съгласно разпоредбите на Закона за ограниченията против изпирането на пари по отношение на произхода на сумата, разпознат ли е притежателя на офшорката ", изяснява Ченалова.

Според нея след серия " правни каламбури " и видимо издържани юридически покупко-продажби най-после общината се озовава с 1 % благосъстоятелност в сдружението, а Йордан Христов и следените от него компании, измежду които " Перла екскурзиант " - с 99 %.

Договорено следствие?

" Убедена съм, че в този момент българската прокуратура се самосезира след консултация с Борисов. Каквото и да приказват и Гешев, и Борисов, те поддържат контакти. Според мен от това няма да произтече нищо, " съобщи някогашната съдийка пред " Сега ".

Според Ченалова до момента е трябвало прокуратурата да образува или инспекция, или наказателно произвеждане. Наказателно отоворните лица са с изключение на тези, които перат парите, и тези, които ги получават, също и тези, които не са изпълнили отговорностите си по Закона за ограниченията против изпирането на пари, те са изброени в закона. Включително и банката, през която са осъществени преводите. Банката е задължена да разпознава действителния притежател на офшорката. Ако не успее, е длъжна да осведоми финансовото разузнаване към ДАНС, съобщи Ченалова.

Тя разгласи, че ще сезира европейския прокурор Лаура Кьовеши и Европейската комисия, в случай че основният прокурор не се заеме съществено с следствие на данните за пране на пари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР