Националната агенция по приходите ще трябва да плати на пазарджишка

...
Националната агенция по приходите ще трябва да плати на пазарджишка
Коментари Харесай

НАП плаща 3 милиона лева на наша фирма

Националната организация по приходите ще би трябвало да заплати на пазарджишка компания 2 928 000 лв., както и лихвата върху тях в размер на 884 586,22 лв.. Това постанови Административният съд в Пазарджик. Внушителната сума е обезщетение за имотна договорка, за която се твърди, че е провалена поради непозволено натрапен инспекционен акт на сдружението жалбоподател " Ай инвест " ЕООД, оповестява " Пазарджишка Марица ".

Историята стартира през май 2013 година, когато компанията купува триетажна туристическа база край Ракитово в местността Тупавиците и настрана - аграрен имот с повърхност 6000 дка. Продавачът е " Атрейд " АД, а двата парцела са в пакет за обща цена от 5 700 000 лв. без Данък добавена стойност. В нотариалния акт е записано, че парите са преведени преди изповядването на договорката. Двете компании подписват и съглашение да си поделят разноските за реорганизация на постройката, като купувачът се ангажира да заплати за това 128 513,33 лв. в период до 31 декември 2013 година

Същевременно " Ай инвест " подписва и прелиминарен контракт за продажба на парцелите на трета компания - " Кънтри ауто " ООД, против 8 140 000 лв.. В договора обаче е стихотворец ангажимент - да се завършат строителните работи до 1 юли 2014 година Новият покупател се задължава да заплати до 10 декември същата година 30% от цената на договорката, а останалото - до 10 юли 2014-а, единствено при изискване че до тогава бъдат показани и доказателства за липса на тежести и ипотеки.

Споровете с Национална агенция за приходите стартират, откакто от " Ай инвест " заявяват първата договорка с искане да им бъде възобновен Данък добавена стойност в размер на 1 140 000 лв.. Агенцията назначава проверка и въпреки във връчената заповед да е планувано тя да продължи до 19 септември 2013 година, се проточва до 18 февруари 2014-а. Закъснението дава съображение на " Кънтри ауто " да се откаже да купува, откакто в уговорения период не получава документи за липса на тежести и ипотеки.

След случилото се притежателят на " Ай инвест " Антон Близнаков апелира на първо време ревизионния акт и печели делото пред Върховния административен съд, който анулира акта. Следва нова тъжба по Закона за отговорността на страната и общините за вреди.

Още по тематиката четете ТУК
тагове нап 3 милиона лв. фирма
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР