Националната агенция по приходите не е открила сериозни нарушения при

...
Националната агенция по приходите не е открила сериозни нарушения при
Коментари Харесай

Гешев изпратил на НАП само една трета от политиците с имоти и сметки в чужбина |

Националната организация по приходите не е разкрила съществени нарушавания при инспекцията на 38 души от властта с недекларирани парцели и сметки в чужбина, разгласи шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов след чуването си в парламентарната антикорупционна комисия през днешния ден.

Заседанието бе закрито, а коментара си Спецов направи на излизане от залата.

В средата на предходната година министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че има информация за политици и магистрати с недекларирани сметки и парцели в чужбина, което навеждало на мисълта, че са добити посредством корупционни схеми. Според Рашков по времето, когато обвинител №1 бе Сотир Цацаров, прокуратурата е имала данни за близо 80 души от властта с недекларирано имущество.

Спецов разясни, че инспекциите са направени през 2019 година и 2020 година и са били предоставени на Национална агенция за приходите, откакто КПКОНПИ е открила разминавания между приходи, имущество и сметки. Ревизиите обаче не са засекли съществени проблеми.

Спецов даде съответен образец.

" Лице е било длъжно да заявява банкова сметка в чужбина, в която има 10 000 евро. Съответно КПКОНПИ го открива и подава към ДАНС сигнал за произхода на парите. В хода на проверката е открито, че тези пари са от друга активност, което напълно не означава, че са с неуточнен генезис ", заяви шефът на Национална агенция за приходите.

Михаил Камбарев от " Продължаваме промяната ", който е ръководител на парламентарната антикорупционна комисия, обаче разгласи, че прокуратурата не е изпратила към приходната организация всички висши държавни служители, открити от ДАНС, с данни за недекларирана благосъстоятелност и сметки зад граница.

" От ДАНС ни споделиха какъв брой огромен е бил този лист. Той отива в прокуратурата и оттам - един по един в Национална агенция за приходите за инспекция. Броят на хората, които са изпратени от прокуратурата е една трета от това, което ДАНС споделиха, че имат ", уточни Камбарев.

Той не пропусна да означи, че прокуратурата е " един държавен орган, който не работи ", а нейният началник Иван Гешев е време да напусне поста. По думите на Камбарев депутатите искат да бъде изслушан Гешев, с цел да го питат за какво не е изпратил на Национална агенция за приходите всички лица, за които са имали информация. Но се усъмни, че основният прокурор ще отговори почтено. Затова е време да напусне, а прокуратурата да се реформира същински.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР