Националната агенция по приходите (НАП) е неглижирала препоръките на бизнеса

...
Националната агенция по приходите (НАП) е неглижирала препоръките на бизнеса
Коментари Харесай

БСК се оплаква на Борисов, че НАП не ги чула за касовите апарати

Националната организация по приходите (НАП) е неглижирала рекомендациите на бизнеса по отношение на Наредба Н-18 за касовите апарати. За това пишат от Българската стопанска камара (БСК) в писмо до премиера Борисов, в което се оплакват за следващ път от " злонамерената и инквизираща българския бизнес " разпоредба.

Писмото на БСК е в продължение на срещата им с премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов на 26 февруари, когато стана ясно, че работодателите ще имат 7-месечен период за консолидиране на касовите апарати.
БСК са безапелационни, че са взели участие интензивно в срещите с Национална агенция за приходите, както и че са внесли пакет от съответни оферти за смяна в наредбата, в границите на периода за публични съвещания.

Работодателите също по този начин предложили на Национална агенция за приходите 6 съществени посоки за преправка на наредбата: 1. Картови заплащания и електронни платежни системи; 2. електронни фискални бележки и електронни фискални документи; 3. електронни системи с фискална памет - ЕСФП; 4. дублираща функционалност/Ясно установяване на границата къде приключва СУПТО и стартира програмен продукт за ръководство на бизнеса (дублиране на данни); 5. незаконосъобразни текстове, свръхрегулация и надзор за достъп до данни, събирани по разпоредба Н-18; 6. оперативни въпроси, включително запечатване на обекти.
БСК се заели и че по всяко от тематичните посоки ще показват съответни промени в текстовете от наредбата.

" За страдание, партньорското държание от страна на бизнеса не беше оценено от страна на Национална агенция за приходите и към сегашния миг ", пишат от БСК и изясняват, че липсва схващане от страна на Национална агенция за приходите по посочените посоки. Вместо в Национална агенция за приходите да основат съответните работни групи, там се бездействало.
Междувременно с 7-месечния период " единствено се отсрочва хаоса ".

Отделно Национална агенция за приходите възприели нищожен брой оферти, а от БСК продължавали да чакат отговор на над 60 оферти.

" Промените в Наредба Н-18 от есента на предходната година не целят изсветляване на стопанската система и гарантиране на добра бизнес среда, а по-скоро генерират публично напрежение, освен това в година на европейски и локални избори. Не би трябвало българският бизнес да бъде поставян в ролята на пленник на политически ползи. Икономическа непоклатимост няма потребност от актове, които утежняват бизнес средата ", пишат от БСК.

Според бизнеса наредбата има директно влияние върху цялото общество. Заради това ръководителят на БСК Радосвет Радев моли Борисов да приложи нужния институционален надзор и в оптимално къси периоди проблемите да бъдат преодолени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР