Националната агенция по приходите е поела ангажимент да създаде механизъм

...
Националната агенция по приходите е поела ангажимент да създаде механизъм
Коментари Харесай

НАП ще информира засегнатите от хакерската атака

Националната организация по приходите е поела ангажимент да сътвори механизъм за информиране на засегнатите от приключването на персонални данни жители. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов по време на предаването " Лице в лице ".

Национална агенция за приходите ще бъде по-проактивна и ще даде по-лесен достъп до тази информация, защото касае огромен брой жители, сподели той. Методът ще бъде разгласен скоро и по думите на Караджов той е " подобаващ " и " леснодостъпен ".

Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа " данни за над 5 млн. български и непознати жители и търговски сдружения, включително три имена, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND, употребена от Национална агенция за приходите, съхранявана в сървър на Национална агенция за приходите и други ", заяви по-рано през днешния ден прокуратурата.

За офанзивата е арестуван 20-годишен юноша. Той е бил открит на работното си място в компания за киберсигурност, където работата му е обвързвана с това да тества системи за накърнимост. Претърсени са офисите на компанията, както и домът му, откъдето са конфискувани голям брой устройства и носители на информация.

Малко по-късно министър председателят Бойко Борисов дефинира арестувания мъж като " магьосник " с " неповторим мозък и невероятни качества ". Според Борисов казусът е посочил, че подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на международно равнище.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (25)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР