Национална стачка е обявена за днес и утрe в гръцката

...
Национална стачка е обявена за днес и утрe в гръцката
Коментари Харесай

Учители, банкери, шофьори, журналисти излизат на национална стачка в Гърция

Национална стачка е оповестена за през днешния ден и утрe в гръцката столица Атина.

Служители на телекомуникационната компания OTE, преподаватели в учебни заведения и академични преподаватели, транспортни служащи, чиновници от банковия бранш, част от синдикатите на морските лица вземат участие в стачката, както и публицисти – няма да се разгласяват вести по малкия екран и радиото, няма да излизат вестници.

В центъра на Атина се приготвят срещи и демонстрации на синдикати.
Очаква се митингите да блокират превоза в Атина.
От българското Външно министерство предлагат на българските жители , които посещават Гърция или непрекъснато обитават в страната, да не разчитат на публичния превоз, както и да заобикалят напредване в центъра на Атина и по-големите градове, защото се чакат митинги и вероятни вълнения.

Стачката ще засегне придвижването на метрото в двата дни , като в първия ден мотрисите няма да се движат по линии 2 и 3, а на следващия ден на 3 октомври е оповестено три-часово преустановяване на работата на метрото от 12:00 до 15:00 ч.

Автобусите, тролейбусите и трамваите ще стопират работа на 2 октомври. Автобусите и тролейбусите ще се движат сред 9:00 и 21:00 ч., а трамваите сред 9:00 и 15:00 ч.

И в двата дни стачката ще засегне и ЖП-транспорта. Ще стачкуват и всички категории кораби , тръгващи от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио. Към стачката през днешния ден ще се причислят и банковите чиновници, както и Националната телекомуникационна компания.

Това е втората обща стачка през последните две седмици против политиките на новото гръцко държавно управление, което пристигна на власт след изборите на 7 юли. Преди това стачка се организира на 24 септември.

Синдикатите настояват, че законопроектът за икономическо развиване на държавното управление е ориентиран против обществото и служащите. Работодателите получават повече права при подписване на промишлен групов контракт и могат да се базират на финансовите проблеми на компанията. Правата на синдикатите са лимитирани.
Най-големите проблеми се чакат по пътищата – заради стачката на градския превоз мнозина ще бъдат принудени да се движат с частни коли.
Фериботите няма да тръгнат от трите пристанища на Атика – Пирея, Рафина и Лаврио, тъй че част от островите ще остане без фериботни услуги, единственият тип транспортна връзка.
Журналистическите съюзи организират денонощна стачка – от 18:00 ч.
Новините по радиото и малкия екран ще престанат да се появяват както на частни, по този начин и на държавни и общински канали, вестниците няма да излизат. Атинската осведомителна организация AMNA ще спре да работи.

Освен това пресслужбите на министерства и ведомства няма да работят.

„ Пресата не може да загуби трудови права. Законопроектът, който се промотира, отстранява главните принадлежности за отбрана на служащите от произвола на работодателя. “, се споделя в обединяването на съюза.

Приемането на законопроекта в настоящия му тип неизбежно ще докара до ескалация на стачките, настояват синдикатите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР