Национална кръгла маса на тема Устойчиво развитие на застрахователния и

...
Национална кръгла маса на тема Устойчиво развитие на застрахователния и
Коментари Харесай

Дискутираха застрахователната и осигурителната теория и практика в Стопанскта академия в Свищов

Национална кръгла маса на тематика „ Устойчиво развиване на застрахователния и осигурителния пазар в изискванията на динамична регулаторна среда ” се организира в Стопанската академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов. Съорганизатори на събитието бяха катедра „ Застраховане и обществено дело “ и Асоциацията на застрахователните брокери в България.

В качеството си на началник на катедра ЗСД, доцент доктор Румен Ерусалимов откри националната кръгла маса. Той акцентира, че трансформиралата се в традиция среща сред застрахователната и осигурителната доктрина и процедура още веднъж се организира в свищовското висше учебно заведение, където през далечната 1938 година са положени основите на образованието по обезпечаване, и където през 1950 година е основана първата в България застрахователна катедра.

По думите на доцент Ерусалимов, организирането на кръглата маса е „ израз на непрестанните старания за съчетаване на фундамента, подложен от теорията и прагматизма, разнообразието и динамичността в развиването, присъщи на практиката ”. Във форума участваха представители на български и непознати университети, застрахователни и пенсионно осигурителни сдружения, застрахователни брокери, браншови организации в застраховането, фондации, докторанти и студенти.

Ректорът на Стопанска академия, доцент доктор Иван Марчевски, връчи на уредниците приветствен адрес и приветства всички участници и посетители на кръглата маса. По думите му, форумът е следващо доказателство, че свищовското висше учебно заведение ще продължава да образова и приготвя експерти за застрахователния и осигурителния бизнес в България, а катедрата-организатор още веднъж демонстрира по какъв начин на процедура може да се работи с бизнеса.

„ Поредното образуване на сходен конгрес демонстрира, че си имаме вяра, че можем да си бъдем потребни с продан на доктрина и процедура, а това да бъде потребно и за страната като цяло, тъй като застраховането и обезпечаването са два бранша, които изискват доста старания и от тях значително зависи успеваемостта на стопанската система. Ние би трябвало да работим повече за увеличение на застрахователната и осигурителната просвета на българина, за което взаимните ни старания са доста значими, с цел да може застраховането и обезпечаването да бъдат оптимално потребни на обществото и на всеки обособен човек в нашата страна ”, сподели доцент Марчевски.

Председателят на УС на Асоциацията на застрахователните брокери, Костадин Пеев е измежду неизменимите участници в обичайна кръгла маса и като представител на тазгодишния съорганизатор на форума, приветства участниците. Той също изрази убеденост, че националната кръгла маса ще способства за все по-пълното развиване и сближение на теорията и практиката, за все по-доброто придвижване на фрагментите от студентската пейка към практиката и за развиването им в тяхната креативна и трудова активност.

Сред участниците и гостите на форума бяха доайени на застрахователната и осигурителната науки в България. Доц. Ерусалимов изрече признателност и благодарност на всички, които са развивали и умножавали триумфите и достиженията на катедрата. Той с горделивост съобщи, че с отчет в кръглата маса взе участие дългогодишният началник на катедрата (1976-1990 г.), доайен на застрахователната просвета в България – проф. д. ик. н. Христо Драганов.

Сред гостите на форума бяха доцент доктор Здравко Георгиев – началник на катедрата в интервала 1991-1993 година и ректор на Стопанска академия от 1989 до 1991 година, и доцент доктор Кольо Колев – началник на катедрата от 1999 до 2011 година С отчет в кръглата маса взе участие и доцент доктор Йото Йотов – дълготраен член на катедрата и експерт в актюерската просвета.

Фондацията, носеща името на първия началник на катедрата – „ Проф. доктор Велислав Гаврийски ”, бе показана от нейния зам.-председател на УС Максим Максимов и от основния секретар проф. доктор Диана Иванова, която също поздрави уредниците на форума и изрече своята признателност за отправената й покана за присъединяване. Сред гостите на кръглата маса бяха президентът на Асоциацията за застрахователна сигурност доктор Юрий Тодоров, както и ръководителят на УС на Сдружение „ Обединени Застрахователни Брокери “ – Милен Петков.

Поздравителни адреси бяха получени от Асоциацията на българските застрахователи, ЗК „ Лев Инс “ АД, катедрите „ Финанси и заем “ и „ Математика и статистика “ при СА „ Д. А. Ценов “. В тях ръководителите на съответните институции и звена изрекоха своите поздравления към уредниците и показаха съпричастност към задачите на научния конгрес.

Пленарният отчет, който изнесе пред участниците в националния конгрес доцент Ерусалимов, бе на тематика „ Обучението по обезпечаване и обществено дело – фактор за устойчивото развиване на застрахователния и осигурителния пазар в изискванията на динамична регулаторна среда ”. В него бяха наранени проблеми, свързани с ниското равнище на застрахователната и осигурителната просвета в България и беше препоръчано решение по линията на усилване ролята на образованието в тези сфери на икономическото знание.

Работата на форума бе проведена в два съществени тематични панела. Единият сплоти научни разработки и полемики, отдадени на пазарни и извънпазарни провокации пред устойчивото развиване на застраховането в България, а във втория панел бе прегледана тематиката в осигурителния бранш. В критичността, аналитичността и застъпените тези на изнесените отчети и извършените полемики, пролича мощната заинтригуваност на участниците и гостите на кръглата маса към настоящите проблеми, които стоят пред застрахователния и осигурителния браншове.


 img_3939-1  img_3877-1  img_3806-1  img_3791-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР