Национална кръгла маса на тема Ролята на наставничеството в системата

...
Национална кръгла маса на тема Ролята на наставничеството в системата
Коментари Харесай

Пловдивският университет домакин на национална кръгла маса за наставничеството в предучилищното и училищното образование

Национална кръгла маса на тематика „ Ролята на наставничеството в системата на предучилищното и учебното обучение “ ще се организира този петък в града под тепетата, а неин уредник е Департаментът за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти (ДКПРПС) към Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

„ Един от главните проблеми, свързани с осъществяване на политики във връзка с възстановяване на качеството на българското учебно обучение, е обвързван с професионализма на учителите и на педагогическите експерти като цяло посредством повишението на тяхната подготовка. Събитието ще се концентрира върху един от главните аспекти на тази подготовка, а точно обезпечаването на професионалната поддръжка, реализирана в процеса на акомодация и развиване на педагогическите експерти ”, разяснява проф. доктор Галин Цоков, шеф на ДКПРПС към ПУ „ Паисий Хилендарски ”.

Той посочи, че с влизането в действие на ЗПУО и Наредба 12 на МОН са се основали нормативни условия за сполучливото осъществяване на този детайл от процеса на професионалното развиване на учителите. Въпреки това в просветителните институции има основни дефицити във връзка с практическото осъществяване на процеса на наставничеството. Липсата на нужните консултационни структури в учебните организации, прекъснатата връзка сред университет и учебно заведение, обвързвана с професионалната акомодация на приключилите студенти в изискванията на учебната среда водят до основни проблеми в системата на българското учебно обучение. Сред тях са неналичието на мотивация за професионално развиване на новопостъпили учители и сложната акомодация в изискванията на учебна организация ”, изясни проф. Цоков.

От тази позиция съществена цел на проведената кръгла маса е да концентрира вниманието на представителите на педагогическата общественост – учители, шефове, представители на РУО и МОН, представители на общински просветителни администрации, академични преподаватели, към основния аспект от професионалната подготовка на педагогическите експерти, а точно – реализирането на професионалната поддръжка и ролята на наставничеството в процеса на акомодация и развиване на учителите в просветителните организации.

Основните тематики, които ще се дискутират по време на националната кръгла маса в Пловдив, ще бъдат „ Същност и функционалности на наставничеството в образованието “; „ Формиране и развиване на екипи в положителна просветителна среда “ и „ Оценка от резултатите на наставничеството на новоназначени учители “. Предвижда се като презентатори в обособените панели да се включат както академични преподаватели, учители-наставници и шефове, които да споделят позитивен опит и новаторски подходи, прилагани в процеса на попечителство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР