Национална конференция с международно участие Отбранителната индустрия - лидер на

...
Национална конференция с международно участие Отбранителната индустрия - лидер на
Коментари Харесай

Форум обсъжда проблемите на отбранителната индустрия

Национална конференция с интернационално присъединяване Отбранителната промишленост - водач на нововъведенията в България “ ще се организира на 20 септември в Централен боен клуб.

Той ще се организира под патронажа на заместник-министър ръководителя и министър на защитата Красимир Каракачанов и министъра на стопанската система Емил Караниколов

Форумът е проведен в осъществяване на поставените си цели Сдружение „ Българска отбранителна промишленост “ (СБОИ) се стреми да се развие и послужи като закономерен конгрес за продан на хрумвания сред държавните органи и промишлеността за решение на проблеми, свързани с отбранителната промишленост и с защитата и сигурността на Република България и за реализиране на стабилно развиване на бранша.

Основните цели за провеждането на конференцията са:

Представяне на Европейската стратегия за отбранително индустриално развиване и нейната роля за подсилване на националните и европейски отбранителни качества.

Запознаване с опциите на българската отбранително-технологична индустриална база за реализацията на капиталовия план на МО: " Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ".

Предоставяне на опция за изява на младите гении от висшите образователни заведения и научно-изследователските институти в поддръжка на развиването на икономическите основи на сигурността и защитата.

В Пленарната сесия са включени отчети на представители на МО, МИ, СБОИ и задгранични компании - SAFRAN. Идеята е задграничните компании да показват организацията в техните компании по отношение на нововъведенията, кооперирането с сътрудници, присъединяване в планове към европейската организация по защита и други МО ще показа капиталовите планове на министерството. МИ ще запознае присъстващите с Европейската стратегия за промишлено развиване в региона на защитата и Европейския фонд за защита за повишение на конкурентоспособността и иновационния потенциал на отбранителната промишленост. Доклада на СБОИ ще подчертава върху новите разработки на компаниите, потенциали и благоприятни условия, триумфи на интернационалните пазари, открити дълготрайни партньорства с интернационално одобрени компании и други

В Тематична Сесия I ще се показват съответните благоприятни условия на членовете на Сдружението за присъединяване в капиталовия план на МО за придобиване на бойни бронирани и специфични машини за окомплектоване на батальонните бойни групи на министерството. Доклади ще изнесат ТЕРЕМ, САМЕЛ-90, АРКУС, АРСЕНАЛ, INTERNATIONAL ARMORED GROUP, ОПТИКОЕЛЕКТРОН ГРУП, ОПТИКС, ЧЕРНО МОРЕ.

В Тематична Сесия II се планува млади учени да показват свои разработки от учредителен, механически и софтуерен темперамент, които могат да бъдат употребявани (или към този момент са използвани) в отбранителната промишленост, в областите: Мехатроника; Оптико електронни принадлежности и системи и Информационни и информационни технологии. В тази сесия отчети ще показват учени от: Химикотехнологичния и металургичен университет, Института по електрохимия и енергийни системи - БАН; Института по металознание, уреди и технологии с център по хидро - и аеродинамика – Българска академия на науките, както и млади представители на фирмите-членове на СБОИ.

Членове на СБОИ са най-големите производители в страната на отбранителни артикули.

През миналата 2017 година нашият оборот от отбранителни артикули е над 1 милиарда евро, а като прибавим и така нататък „ цивилна “ сфера, размера на създаваните от нас артикули и обезпечавани услуги надвишава 1,5 милиарда евро. Тези резултати съставляват над 10% (ако би трябвало да сме точни 11,3%) от относителния дял в добавената стойност на стопанската система на страната на индустриалния бранш, който съставлява 26,3% от цената на Брутният вътрешен продукт –50 427 млн. евро за 2017 година Или в случай че би трябвало да сме още по-точни, ние осигуряваме 2,97% от Брутният вътрешен продукт на страната. Членовете на Сдружението създават и осъществят (включително и най към този момент на Европейския пазар и този в САЩ), в стойностно и продуктово отношение, над 95 % от размера на създаваната в страната отбранителна продукция в над 120 страни по света.

В дружествата-членове на Сдружението работят над 30 000 служащи и чиновници. Заедно с поддоставчиците в страната те са няколко десетки хиляди повече. Над 90 % от работещите в нашите сдружения са научно-технически и индустриален личен състав, гарантиращ създаването и производството на високо-технологични, качествени, и в доста случаи нямащи аналог в света, отбранителни артикули. Със своята активност членовете на Сдружението са в основата на локалните стопански системи на цели регионални центрове в Централна и Северна България, гарантираща тяхната икономическа непоклатимост и обществен мир.

През последните 5 години сдруженията са вложили над 500 млн. лева за създаване на модерни индустриални мощности и основаване и придобиване на върхови технологии, утвърждаващи ги на интернационалните пазари като водачи в съответните пазарни ниши. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР