Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт

...
Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт
Коментари Харесай

Стартира кампания за инсулта, как да го разпознаем и реагираме

Национална осведомителна акция за повишение информираността за симптоматиката при инсулт стартира от през днешния ден под наслов „ Действай бързо! Инсултът не чака! “, оповестиха от провежда от Българското сдружение по неврология.

Целта на самодейността е да се даде повече информация на необятната общност какви са първите признаци на инсулта и какви стъпки да се подхващат, освен това неотложно. При бърза и навременна реакция може да предотврати следваща инвалидизация и други затруднения за потърпевшия, изясняват експертите.

Инсултът е незабавен неврологичен случай, който може да засегне избран сектор, а от време на време и целия мозък, по тази причина е значимо да се работи допустимо най-скоро при различаване на признаците.

„ Доказано е, че за 1 секунда умират 32 000 мозъчни кафези, т.е. за 1 минута почти 1,9 млн. кафези губят функционалностите си, а в края на първия час към 120 млн. мозъчни кафези са в положение на смъртна заплаха или са в незадоволително функционално положение в околната на мозъчния инфаркт област, само че към момента могат да бъдат възобновени изцяло, в случай че се стартира навременно, съответно и вярно лекуване. Това дефинира понятието „ лечебен прозорец” от 0 до 4,5 часа от началото на признаците на инсулта. “, съобщи акад. Иван Миланов, ръководител на Българското сдружение по неврология.

„ Ако признаците на инсулта бъдат открити и в случай че лекуването стартира в точния момент, процесът на „ умиране “ на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде избавен и може да намалее вероятността за спомагателни затруднения и тежки последици за засегнатия пациент.

Обществеността би трябвало да е наясно, че при инсулт, заплахата за пациента произтича от закъснялото постъпване в профилирано звено за лекуване на инсулти. Именно по тази причина мотото на актуалната осведомителна акция е „ Действай бързо! Инсултът не чака! “.

Основен детайл на самодейността е осведомително.

Мозъчните инсулти са измежду най-разпространените болести в развитите страни. По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се подрежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за гибел у нас. Всяка година у нас над 50 000 души се разболяват от мозъчен инсулт.

Кампанията е подкрепена от Ивет Лалова, Ицо Хазарта, Владо Пенев и доктор Неделя Щонова, блогърите Мама Нинджа и Татко Калоян, както и от Националната пациентска организация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР