Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ

...
Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ
Коментари Харесай

Националната електрическа компания ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

„ Национална електрическа компания “ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от остарялото съоръжение за АЕЦ „ Белене “ и сега се намира на площадката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител след признато решение на Министерския съвет.

Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на експлоатационния запас на двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “ и увеличение на мощността им до 104%. По време на плановия годишен ремонт на 5-ти блок за 2018 година е потвърдено, че роторът може да бъде употребен за потребностите на централата. Производител на ротора високо налягане е ПАО „ Турбоатом “, който е и притежател на всички нужни лицензионни и квалификационни документи. Доставката на ротора от различен производител е несъвместима със съществуващото съоръжение и ще докара до основни механически усложнения при употребата. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР