Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ

...
Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ
Коментари Харесай

НЕК продава на АЕЦ оборудване за Белене

„ Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй“ ЕАД част от наличното остаряло съоръжение, което се намира на площадката на АЕЦ „ Белене“. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други елементи, които са от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на периода на употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй“. Стойността на плануваното за продажба съоръжение е близо 8 млн. лева Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения.

Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след признато решение на Министерския съвет.

Изпълнението на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй“ изисква доставка на аварийни елементи за ремонт или доставка на ново съоръжение за поддържане в изправно положение на оборудванията. Наличното на площадката на АЕЦ „ Белене“ съоръжение е аналогично с проектно- инсталирано5о в АЕЦ „ Козлодуй“ и разрешава взаимната им подмяна. Използването на аналогично съоръжение от площадката на АЕЦ „ Белене“ ще спести на АЕЦ „ Козлодуй“ време и разноски за спомагателни проучвания и планове за адаптиране към съществуващите системи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР