Националистът Боян Станков-Расате получи глоба от 3000 лева за нахлуването

...
Националистът Боян Станков-Расате получи глоба от 3000 лева за нахлуването
Коментари Харесай

Съдът оправда Расате по обвинението, че е ударил момиче в ЛГБТ център

Националистът Боян Станков-Расате получи санкция от 3000 лв. за нахлуването си в ЛГБТ център в края на 2021 година Това заяви Българска телеграфна агенция в петък. Софийският градски съд (СГС) го оправда по обвиняването, че нападението е осъществено с изключителна смелост, както и че е нанесъл лека телесна щета на момиче.

Станков е упрекнат за безчинство и нанасяне на телесна щета след над общностния ЛГБТ център „ Рейнбоу хъб “ през октомври, когато той удря една от присъстващите, Глория Филипова, в лицето и дружно с група мъже опустошава пространствата на центъра. По това време Расате е претендент за президент, като имунитетът му е свален, а той самият е задържан. Освободен е под гаранция от 5000 лева, която също отпадна след присъдата в петък.

За обвиняванията прокуратурата изиска две години условна присъда с изпитателен период от четири години.

Расате получи единствено санкция, като претекстовете за решението на съда са, че обвиненият е съборил рафт в офиса и е нарязал с нож гумите на тротинетка. Той беше оневинен по обвиняванията за това, че е работил с особена смелост и е предизвикал лека телесна щета на Филипова, в резултат на което съдът отхвърли гражданския иск за 4000 лв..

След произнасянето на присъдата Расате е споделил, че е "склонен на компромис ", само че няма по какъв начин да заплати тези пари, тъй като е незает, и ще го направи, когато откри средствата. Предстои също да реши дали ще апелира присъдата.

Според юриста на потърпевшата - Силвия Петкова, решението на съда е било повлияно от непълна правна подготовка на обвиняването. По нейни думи друга причина за отпадането на част от обвиняванията е непълното следствие и небрежно импортираното обвиняване.

Освен санкцията, наложена от Софийския градски съд в петък, Расате би трябвало да заплати и към 4000 лв. разходи по делото.

, прокуратурата обичайно по-леки обвинявания за при крайнодесни прояви на принуждение против ЛГБТ хора, защото българският Наказателен кодекс не планува хомофобските претекстове като утежняващо виновността събитие, както е в огромна част от европейските страни.

с Расате беше наказан от посланиците на над 10 страни в България, както и от редица партии и политици, като по-късно докара и до митинг в отбрана на човешките права.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР