Националистът Боян Расате е обвинен за хулиганство и причиняване на

...
Националистът Боян Расате е обвинен за хулиганство и причиняване на
Коментари Харесай

Прокуратурата иска Расате да бъде оставен в ареста

Националистът Боян Расате е упрекнат за безчинство и причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди и бе арестуван за 72 часа в ареста с прокурорско разпореждане. Държавното обвиняване ще изиска неговото непрекъснато задържане под стража, макар че е Расате е претендент за президент.

Обвиняемият не се признава за отговорен за офанзивата против Rainbow hub и се е възползвал от правото си да не дава пояснения, оповестява прокуратурата.

Според наблюдаващия прокурор задържането в ареста е належащо, защото има действителна заплаха Расате да се укрие, защото при " предприемане на дейности по призоваването му, той не е открит на известните по делото адреси ".

" Извършените закононарушения се отличават с изключителна смелост и неуважение на демократичните устои на страната. Техният интензитет и данните за предходно наказание на обвинения сочат висока степен на социална заплаха, която съгласно наблюдаващия прокурор постанова задържане на Боян Станков (Расате) за период до 72 часа ", оповестява държавното обвиняване.

Расате влезе в полезрението на държавното обвиняване с вандалското нахлуване ЛГБТИ общностния център " Рейнбоу Хъб " на столичния бул. " Дондуков " в събота.

Това е случило към 18ч. В събота вечерта по време на събитието Общностна среща с Мелиса и Емили. На срещата са нахлули група от към 10 мъже. Твърдението е, че те са блъснали Глория Филипова, деятел от Фондация Билитис и са изпотрошили центъра. По разкази на очевидци Расате е част и деен участник в събитията.

Броени дни преди този момент е импортирана петиция от над 8000 подписа в поддръжка на прибавянето на анти-ЛГБТИ закононарушенията от ненавист в българското законодателство.

В понеделник Расате съобщи пред Нова телевизия, че били бутнати две маси и три рафта. След това той беше изпъден от студиото на малкия екран, размахвайки фотография с някакви " патладжани ". Няколко часа по-късно от прокуратурата обърна внимание на случая и заяви, че поискано от ЦИК да бъде свален имунитетът на Расате, защото той е претендент за президент. Комисията даде единодушие.

Преди това два дни прокуратурата не успяваше да го открие, с цел да му повдигне обвиняване за безчинство. По закон обвиненият би трябвало да получи призовката си не по-късно от 3 дни преди предявяване на обвиняването. В противоположен случай може да се счете, че правата му са нарушени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР