Национален щаб за честни избори ще бъде създаден в България.

...
Национален щаб за честни избори ще бъде създаден в България.
Коментари Харесай

Създават Национален щаб за честни избори в България

Национален щаб за почтени избори ще бъде основан в България. Това стана ясно след извършената през вчерашния ден кръгла маса на тематика „ Механизми за осъществяване на почтени избори в България “, проведена от партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

В полемиката присъединяване взеха Симеон Славчев – ръководител на Политическа партия МИР, Георги Свиленски – депутат и ръководител на предизборния щаб на Българска социалистическа партия, Румен Петков – ръководител на Политическа партия АБВ, Костадин Костадинов – ръководител на Политическа партия Възраждане, Емил Емилов – зам.-председател на Българска социалдемократическа партия, Петър Клисаров – ръководител на Политическа партия „ Пряка народна власт “, Владимир Симеонов – ръководител на Политическа партия „ Свобода “, Георги Неделчев – ръководител на Български съюз за директна народна власт, представители на Политическа партия „ Нова зора “, Коалиция „ Ние жителите “, юрист Албена Белянова – номинирана за ръководител на ЦИК от цивилен и неправителствени организации, както и цивилен и неправителствени организации, имащи за своя цел и приоритет провеждането на почтени избори в България. Участниците в кръглата маса се сплотиха към серия от оферти и съответни механизми за осъществяване на почтени избори в България, които ще лимитират превръщането на голям брой бюлетини в недействителни и рекордния брой сбъркани протоколи от секционните изборни комисии.

Една от тези ограничения е монтиране на безжични видеокамери във всяка изборна секция, които да наблюдават и излъчват онлайн в действително време работата на комисията и целия развой по броене на бюлетините и попълването на протоколите. Друга мярка е основаването на дейно обучително звено към ЦИК, което да образова и сертифицира всички членове на комисиите и това да бъде наложително изискване за всеки искащ да бъде член на СИК, РИК и ОИК. От партия МИР предложиха да бъде дублирана и изпратена до имейлите или сървърите на всички партии цялостната информация, която отива от СИК, РИК или ОИК в „ Информационно обслужване “. Така на процедура всички участници в изборния развой ще получават в действително време цялостната информация от изборните протоколи, което ще ограничи до най-малко тяхното манипулиране след това, обосноваха се от Политическа партия МИР. Една от новите ограничения за почтени избори , към която се сплотиха участниците в кръглата маса, е всички партии да имат свои наблюдаващи в ЦИК и в „ Информационно обслужване “, което също ще понижи до най-малко опцията за манипулиране на вота на българските жители. Също по този начин да бъде въведена наложителна дейна регистрация на гласоподавателите като превантивна мярка против мъртвите души, желаеха участниците в полемиката за почтени избори. „ В изборния развой вземат участие всички политически партии и от всички тях зависи честността на избори те. Именно по тази причина участниците в кръглата маса се обединихме към концепцията за основаването на Национален щаб за почтени избори в България, в който ще поканим да влязат представители на всички политически партии, представител на ЦИК, както и представители на цивилен и неправителствени организации. Целта на Национален щаб за почтени избори е да координира всички дейности сред политическите партии, ЦИК, гражданските и неправителствените организации, както и да предлага ограничения и механизми за провеждането на почтени избори , а също по този начин и да оказва напън върху институциите за тяхното използване “, сподели водачът на партия МИР Симеон Славчев. Той добави, че партия МИР е била алегоричен уредник на кръглата маса, която е първата и решителна стъпка към обединяване на всички партии и организации зад националната идея за осъществяване на почтени избори в България. „ Следващата стъпка е основаването на Национален щаб за почтени избори , който да инициира и да предприеме идващите дейности, които да подсигуряват честността на вота. Още в идващите дни ще отправим предложения до всички политически партии да излъчат свои представител за Националния щаб за почтени избори и по това коя партия се включи в щаба ще стане ясно кой действително е за почтени избори в България “, сподели още водачът на Политическа партия МИР Симеон Славчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР