Национален протест от 9 ч. днес пред Съдебната палата в

...
Национален протест от 9 ч. днес пред Съдебната палата в
Коментари Харесай

Поддръжници на Доган с национален протест пред съда в Хасково

Национален митинг от 9 ч. през днешния ден пред Съдебната палата в Хасково провеждат поддръжниците на Ахмед Доган в поддръжка на арестувания кмет на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и техника в общината Байрям Иляз. Тримата са в следствения арест от 20 септември с обвиняване за проведена незаконна група, злоупотребила с евросредства от Държавна фирма „ Земеделие “.

От 10 ч. през днешния ден в Окръжен съд-Хасково продължава отсроченото от 23 септември съвещание за установяване на мярката им за неотклонение.
Тогава то продължи близо 4 часа и приключи с отсрочване за правене в МВР-болница на здравна експертиза дали здравословното положение на тримата разрешава оставането им в ареста. Съдията Йонко Георгиев не се произнесе съответно по въпроса, само че и след приключване на 72-часовата прокурорска мярка задържането им продължи. Защитата им дефинира продължаващия арест за противозаконен.

И тогава пред съда в Хасково се събраха десетки поддръжници на Искендер, който е единственият общински кмет в региона, декларирал поддръжката си за Доган. По-късно митингът се придвижи и под прозорците на следствения арест, като участниците в него дефинираха протичащото се за „ предизборна бухалка “.

Докато течеше правосъдното съвещание РИК-Хасково записва Искендер, като претендент за депутат. Веднага по-късно прокурорът в залата съобщи, че основният Сарафов изпраща до ЦИК искане за събаряне на имунитета му. На изключително съвещание централната комисия по-късно вечерта се произнесе по проблема и позволи задържането на Искендер.

Той, синът му Али и техникът от общината Иляз са с обвиняване от Софийска градска прокуратура за присъединяване в проведена незаконна група, показала документи с погрешно наличие и злоупотребила с евросредства над допустимите предели от Държавна фирма „ Земеделие “ в интервала 2013-2015г. Материалите по делото са 78 тома, като по гледище на юристите към тях бяха приобщени и две решения на Върховен административен съд от 2022г. по същите обвинявания, с които магистриратите не установяват административни нарушавания при идентична фактическа конюнктура. В началото на август тази година по предписание на основния прокурор формираното през 2019г. дело е конфискувано от Окръжна прокуратура-Хасково в софийска градска. И тримата упрекнати са с чисто правосъдно минало.

Междувременно през вчерашния ден изпълняващата функционалностите ръководител на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова разгласи, че се отдръпва от поста, който заемаше две години след приключване на двата й мандата. Тя съобщи, че решението й е персонално и не е била обект на напън, както и че няма връзка с идното през днешния ден съвещание за мярката на тримата от Минерални бани. По-рано отбраната им подава до нея искане за отказ на всички съдии от Окръжен съд-Хасково по делото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР