Национален план за възстановяване КомпанииБДЖ се размина (засега) с новите

...
Национален план за възстановяване КомпанииБДЖ се размина (засега) с новите
Коментари Харесай

Бизнесът получи достъп до 235 млн. лв. за енергийна ефективност

Национален проект за възобновяване КомпанииБДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева.ЕвропариПари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година
Бизнесът към този момент има достъп до малко над 235 млн. лева за енергийна успеваемост на постройките си. Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) отвори за кандидатстване програмата, която се финансира със средства от Плана за възобновяване и резистентност. Могат да бъдат актуализирани само здания, употребявани за произвеждане, търговият, предлаган на бизнес услуги и туризъм.

Схемата не трябва да се бърка с стратегиите, по които могат да се вършат вложения в индустриалната активност на предприятията.

Крайният период за подаване на документи е 15 юни 2023 година Според плановете на министерството с наличния запас могат да бъдат актуализирани към 250 здания. Те би трябвало да доближат клас на енергопотребление най-малко „ В “, като този компромис е изработен след договаряния с Европейска комисия, защото в Плана бе записано достигането на клас „ А “.

Целта на мярката е с изключение на възстановяване на експлоатационните характерности, да се удължи и виталният цикъл на постройките, само че и да се понижат разноските за сила на предприятията.
Кой може да кандидатства?
Освен микро-, дребни, междинни и огромни предприятия, възможни претенденти са и търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите. Те би трябвало да са  регистрирани не по-късно от 31.12.2019 година и да са осъществили избрани чисти доходи от продажби за 2022-ра година според от категорията на предприятието. Сградите, в това число от бранш „ Туризъм “, би трябвало да са благосъстоятелност на претендента или да са с учредено право на градеж в интерес на претендента.
Как ще се разпределят средствата?
Общият размер на средствата е разпределен за другите съставни елементи и категория на предприятията. Предвижда се постройките на предприятия в областта на производството да получат 33% от ресурса, или над 77.6 млн. лева Останалите средства в размер на повече от 157.5 млн. лева са за обекти в областта на търговията, услугите и туризма. Най-голям дял е избран за огромните предприятия, защото те се явяват и най-енергоемки.

Минималният и оптималният размер на декларираното безплатно финансиране по всяко самостоятелно предложение за осъществяване на инвестиция по процедурата са разпределени съгласно категорията на предприятията. Така за микропредприятия минималният размер е 35 хиляди лева, а оптималният – 100 хиляди лева, за дребните предприятия е от 35 хиляди лева до 300 хиляди лева, за междинните от 100 хиляди лева до 500 хиляди лева, а огромните ще получават финансиране до 1.5 млн. лева
Как ще се утвърждават плановете?
Одобряването на плановете ще е посредством конкурентен асортимент след оценка на един стадий, за реализиране на еднакъв достъп до ресурса и стимулиране развиването на по-екологосъобразен бизнес.

В рамките на процедурата няма да бъдат подкрепяни действия, финансирани по различен план, стратегия или каквато и да е друга финансова скица, произлизаща от националния бюджет, бюджета на Европейски Съюз или друга стратегия.

Клонове на юридически лица, регистрирани в България, не могат да вземат участие в процедурата. Един претендент може да подаде единствено едно предложение за осъществяване на инвестиция, като в него могат да бъдат включени до три здания, които са благосъстоятелност на съответния претендент или са с учредено право на градеж на претендента.
Какви действия ще се финансират?
Допустими действия са осъществяване на проучване и узаконяване за енергийна успеваемост за задачите на подаване на предложение по актуалната процедура, действия за осъществяване на строително-монтажни работи за използване на ограничения за енергийна успеваемост и ограничения за оползотворяване на сила от възобновими източници, в случай че са посочени в енергийното проучване, в т. ч. всички съпътстващи строително-монтажни работи, нужни за осъществяване на ограниченията, за правене на капиталов план и оценка на сходството му според Закона за устройство на територията, авторски и строителен  контрол, действия, свързани с въвеждането на обектите в употреба и други

Пълните насоки за кандидатстване към този момент са качени на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие. Подаването на оферти се прави напълно по електронен път. 

Припомняме, че отворени за кандидатстване са и стратегиите за възобновяване на жилищни блокове, както и публични здания.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийно възобновяване енергийна успеваемост стратегия за енергийна успеваемост държавно саниране бизнес саниране на здания българските предприятия Министерство на районното развиване и благоустройството проект за възобновяване ПоследниНай-четениЕвропари 44 Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост Бюджет и финанси 48 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 200 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 276 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Финанси 428 Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити Политика 476 Тол ръководството още веднъж е с нов шеф Пазари 316 Големите риби се пробудиха: Идва ли краят на криптозимата? Политика 2207 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Компании 268 Байдън отрязва изцяло достъпа на Huawei до американски съставни елементи Политика 644 Депутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол системата Накратко 11947 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 8880 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5944 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4253 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3689 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3074 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2798 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Политика 2207 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2084 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Автомобили 1872 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички новиниОще от ЕвропариВиж всички212 млн. лева ще бъдат инжектирани в индустриалните зони в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР