Национален план за възстановяване ЕвропариЕврокомисията не даде големи надежди на

...
Национален план за възстановяване ЕвропариЕврокомисията не даде големи надежди на
Коментари Харесай

Рекордният фонд за възстановяване на ЕС е под риск

Национален проект за възобновяване ЕвропариЕврокомисията не даде огромни очаквания на България за въглищатаЕнергетика„ Няма да е елементарно “: Правителството стартира договаряния с Европейска комисия за въглищата
Рискът държавните управления на Европейския съюз да не могат да изразходват най-големия пакет от помощи в историята си нараства, защото страните членки се борят да съблюдават периодите, наложени от Брюксел. За това признават публични лица от четири европейски страни пред Reuters.

Те желаят да стартират договаряния за предоговаряне на проектите си за възобновяване и резистентност, само че това се случва по-малко от две години след утвърждението им и поражда подозрения по отношение на способността на Блока въобще да ги извърши.

Ако не бъдат изхарчени всички пари, това ще навреди на репутацията на Европейски Съюз “, счита Мануел Идалго, старши помощник в Центъра за икономическа политика Esade, основан в Мадрид мозъчен концерн.

Крайният период, до който би трябвало да са направени всички вложения и промени, част от националните проекти, е август 2026 година

Въпросът за удължаването на този период ще бъде извънредно сложен, защото изисква единогласие от 27-те членки на Блока, което ще изисква утвърждение от Народното събрание на всяка страна, в това число Унгария и Полша, които към този момент са в спор с Европейски Съюз и може да употребяват поддръжката си като лост.

Европейски Съюз замрази средствата, предопределени за Унгария и Полша, поради опитите на техните националистически държавни управления да подкопават разпоредбите на демократичната народна власт. Двете страни по този начин и не са получили средства от рекордния фонд.

Достъпът на Полша до близо 36 милиарда евро зависи от главен ремонт на нейната правосъдна система. Европейски Съюз задържа и 5.8 милиарда евро, до момента в който Унгария не приложи ограничения за ограничение на корупцията и усилване на независимостта на правосъдната система.

Без удължение на периодите обаче ще е мъчно – страните към този момент изостават. Въпреки че главните стадии и цели би трябвало да бъдат реализирани до август 2026 година, 70% от безвъзмездните средства и заемите би трябвало да са били отпуснати до предходната година, а останалите – до 2023 година

По данни на Европейския съюз обаче действителната сума, поета досега, е към 20%. Сред отличниците са Испания, Италия, Франция и Хърватия, които могат да се похвалят с изплатени сред 30 и 50% от средствата по националните си проекти.


Разходи за първични материали
Получателите на средствата споделят, че възходящите цени на суровините, породени от войната в Украйна, и усложненията във веригата на доставки са забавили осъществяването на плановете за възобновяване.

Това е повода Португалия да вземем за пример да стартира през идващия месец диалози с Европейската комисия за „ преоценка на задачите “, които да включват „ обзор на интервала на осъществяване “. Португалия проучва кои планове са били най-засегнати „ от сегашния макроикономически подтекст “, сподели представителят.

Италия чака договарянията на някои аспекти на Плана да приключат до февруари, макар че до момента не е поискала удължение на крайния период след 2026 година, сподели източник от италианското държавно управление. Рим желае Брюксел да вземе поради негативното влияние на извънредно високите разноски за първични материали.

Румъния и Португалия са двете страни, които упорстват най-вече за удължение на крайния период след 2026 година, а Испания и други източноевропейски страни поддържат техните претенции, сподели източник, осведомен с договарянията. По-силен подтик на концепцията може да бъде даден през втората половина на 2023 година, когато Испания ще поеме председателството на Европейския съюз.

Европейска комисия може да отсрочи даването на снадки допустимо най-дълго в опит да накара страните да изпълнят колкото се може повече от първичния график, съгласно източник от Европейската комисия.

Сериозни договаряния ще стартират през 2024 година и евентуално ще приключат през 2025 година, когато стане ясно, че ще бъде невероятно да се извърши в период това, което е било контрактувано преди.
Казусът в България
България също изостава с осъществяването на своя План, като над 10 законопроекта, които могат да отключат второто заплащане за страната чакат в Народното събрание и съществува действителна догадка те да не бъдат признати от сегашния парламент предвид на политическата рецесия. Това би означавало закъснение от графика с най-малко няколко месеца, а задачата, която депутатите дадоха на служебното държавно управление за предоговаряне на въглеродните задължения на България може в допълнение да забави напредъка на страната по механизма.

Иначе към България към този момент публично бяха отправени няколко апела от страна на Европейската комисия за забързване с оставащата работа по Плана за възобновяване.
Еврокомисията не даде огромни очаквания на България за въглищата
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинплан за възобновяване оздравителен фонд европейски фонд Европейска комисия ПоследниНай-четениЕвропари 40 Рекордният фонд за възобновяване на Европейски Съюз е под риск Енергетика 256 Топлата зима в Европа лишава Путин от коз Крипто 248 Как се промени цената на iPhone в биткойн през годините? Индустрии 312 Глобалните продажби на електрически автомобили сложиха нов връх Иновации 4100 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Любопитно 3347 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Накратко 2039 Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип ПолитикаОбновена 2021 Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия Всички новиниОще от ЕвропариВиж всичкиГЕРБ желае да пренасочи още пари за слънчеви панели на покривитеЕврокомисията не даде огромни очаквания на България за въглищата„ Няма да е елементарно “: Правителството стартира договаряния с Европейска комисия за въглищата Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР