Национален план за възстановяване ЕвропариБизнесът получи достъп до 235 млн.

...
Национален план за възстановяване ЕвропариБизнесът получи достъп до 235 млн.
Коментари Харесай

Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят

Национален проект за възобновяване ЕвропариБизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна ефективностКомпанииБДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева
Отварянето на една от най-атрактивните схеми по Плана за възобновяване ще се забави. Процедурата, по която семействата ще получават средства за слънчеви панели на покрива и слънчеви бойлери, трябваше да тръгне на 1 февруари. Окончателният ѝ вид обаче към момента не е координиран с Европейската комисия, обясниха от Министерство на енергетиката за Economic.bg. От там прибавиха, че не се ангажират с съответна дата по кое време ще тръгнат парите.

От ведомството разясниха, че са в развой на преправка на измененията в процедурата след публичното разискване по нея, което завърши на 23 януари тази година. След нанесените рекомендации и ремонти тя би трябвало да се изпрати за утвърждение до Комисията, която може да ги прегледа за най-малко седмица.

Колегите вършат всичко допустимо това да се случи допустимо най-бързо “, обясниха от МЕ и прибавиха, че оповестената дата 1 февруари е индикативна и не е публична за пускане на схемата по Плана.

Припомняме, че по процедурата ще тръгнат близо 60 млн. лв. към семействата, които желаят да изградят слънчеви панели за лични потребности или да си закупят слънчеви бойлери. Общият размер на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лв. – 49.8 млн. лв. от програмата NextGenerationEU на Европейския съюз и 9.9 млн. лв. национално финансиране. Целта на отпуснатите пари е да се усили потреблението на възобновима сила в крайното ползване на семействата. В мярката ще могат да се включат над 10 хиляди жилища, а от политическата сцена към този момент се чу, че при огромен интерес към програмата може да бъдат ориентирани още европейски пари.

Средства ще се отпускат за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване (соларни бойлери) и фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Всичко за процедурата и по какъв начин ще се кандидатства по нея може да прочетете ТУК.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсоларни панели проект за възобновяване фотоволтаици на покрива слънчеви бойлери слънчеви панели ПоследниНай-четениЕвропари 12 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Компании 24 TotalEnergies и Air Liquide създават атомна мрежа за камиони Компании 112 „ Китайската Tesla “ към този момент продава електрическите автомобили си в Европа Любопитно 188 Височинни шпионски балони: остаряла идея, нови приложения Компании 220 Apple, Alphabet и Amazon станаха жертва на пониженото търсене Компании 216 FedEx ще редуцира 10% от висшите позиции Накратко 424 Вечерни вести: Бизнесът нападна новия механизъм за МРЗ; ЕЦБ още веднъж подвигна лихвите Енергетика 216 Европейски Съюз е подготвен с „ механизма за пазарна промяна “ Регулации 580 Комисия за защита на конкуренцията ще изследва отначало към този момент утвърдени покупко-продажби на Vivacom Компании 5010 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Компании 6666 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Телекомуникации 6192 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5874 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Компании 5010 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Финанси 4817 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Политика 3332 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Енергетика 2519 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Хай-тек 2375 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Политика 2189 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Компании 2117 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Всички вести googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1666597489199-0`); });
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР