Национален музей "Васил Левски"-Карлово е домакин на двудневна студентска конференция,

...
Национален музей "Васил Левски"-Карлово е домакин на двудневна студентска конференция,
Коментари Харесай

Национален музей Васил Левски - Карлово е домакин на студентски форум, посветен на Апостола и мястото му в медийното пространство

Национален музей "Васил Левски "-Карлово е хазаин на двудневна студентска конференция, отдадена на Апостола на свободата. Конференцията е част от програмата на музея в границите на Европейска година на културното завещание 2018.

Темата на форума "Текстът Левски - прочити в собствен и в непознат подтекст " събра студенти, докторанти и музейни експерти от Пловдив, София, Карлово, Гърция, Германия и Полша. Това е втори план на музея, който се осъществя взаимно с ПУ "Паисий Хилендарски " и СУ "Св. Климент Охридски ", сподели пред Българска телеграфна агенция шефът му Дора Чаушева.

По думите ѝ задачата е да притегли млади откриватели на живота и концепциите на Васил Левски, както и да разпространява неговата персона в чужбина. Младите хора, привлечени от личността на Васил Левски имат предпочитание да се изявяват, да участват и сами да вземат участие в такива конгреси, сподели още Чаушева. Сред тематиките има и такива, които търсят съпоставяне с други европейски персони, от времето, през което живее Васил Левски, сподели Чаушева и като такива уточни участниците от Германия, Гърция и Полша.

Научили един път за нашия народен воин, те с изключително възприятие се отнасят към тази персона и търсят в своите национални истории с кой от героите си могат да съпоставят Васил Левски, добави историкът. По думите ѝ те търсят освен неговите хрумвания, само че и реализациите им в днешно време.

Според Румен Скрински, докторант по история в СУ и преподавател, през последните години, в които обществените мрежи станаха все по-използваеми, има все по-силно отъждествяване с задачите, идеите и идеалите, за които Левски се е борил. Образът му участва в обществената мрежа на всички места, защото там отговорността към него към този момент се размива и всеки един консуматор на мрежата може да го експлоатира по този начин, както откри за добре, твърди Скрински. И по тази причина, по думите му, Левски е на всички места и под всевъзможни форми - върху посуда, върху чашки, чинии, всеки прави с облика му това, което си желае и обществената мрежа дава все-по огромен запас за това. И за жал, не е единствено обликът на Левски, само че и на всички наши останали национални герои, възрожденци. Скрински счита, че "това в никакъв метод не е национализъм, а гневна употреба ". Най-лошото е, твърди той, "че можем да създадем с предишното си каквото си желаеме, тъй като няма кой да ни глоби ".

Сред презентациите бяха и тематики, свързани с Апостола и мястото му в медийното пространство, мястото му в литературните творби, в изкуството, в поезията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР