Национален филмов център обяви месец януари за месец на българското

...
Национален филмов център обяви месец януари за месец на българското
Коментари Харесай

Български филми по кината в месеца на българското кино - Култура

Национален кино център разгласи месец януари за месец на българското кино. Повод за това е освен 13-ти януари – датата, призната публично за Ден на българското кино, само че и отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и министър председатели на дълго чакани български филми и една копродукция.

На 1 януари е роден Въло Радев - един от знаковите кинорежисьори на българското кино, основател на емблематичните филми „ Осъдени души “, „ Крадецът на праскови “, „ Цар и военачалник “, „ Адаптация “, „ Най-дългата нощ “, „ Черните ангели “, снимал като оператор „ Тютюн “ реж. Н. Корабов. Оператор, сценарист и режисьор, чиито филми събират в киносалоните милиони фенове, а Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в „ Златния азбучник “ кино лентата му „ Крадецът на праскови “ – останал непостижим като работа с камерата и актьорите, филм в който свети блестящо и звездата на незабравимата Невена Коканова.

100-годишнината на Въло Радев ще отбележим на 9-ти януари във Филмотечно кино „ Одеон “ със специфична прожекция на филмовата версия на „ Адаптация “ в наличието на актьорите от кино лентата: Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и композитора на кино лентата Митко Щерев и Васил Найденов - реализатор на едноименната ария.

С стратегия от определени филми на Въло Радев ще се включи и Българска национална телевизия - медиен сътрудник на месеца на българското кино.

На 13-ти януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще се прожектира специфична селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали.

В рамките на месеца ще можем да забележим и министър председателите на филмите:

„ Майка “ на Зорница София Попганчева (от 13-ти януари)



„ Януари “ (от 20-ти януари) на Андрей Паунов



българо-испанската копродукцията „ Васил “ (от 27-ми) с присъединяване на Иван Бърнев



Не пропускайте опцията да си припомните остарели класики, само че и да видите новото българско кино, с вълнуващи сюжети, прочувствени актьорски превъплъщения и мощно операторско майсторство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР