Натрупването на инциденти, свързани с клубовете на българската общност в

...
Натрупването на инциденти, свързани с клубовете на българската общност в
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Натрупването на инциденти с българската общност в РСМ дава усещане за тенденция

Натрупването на произшествия, свързани с клубовете на българската общественост в Република Северна Македония, дава чувството за наклонност, по тази причина побоят над секретаря на един от клубовете-„ Цар Борис Трети ” в Охрид Християн Пендиков бе посрещнат отрицателно в България и още веднъж възбуди пристрастеностите. Това сподели в изявление за телевизия Сител дипломатът Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи на България 2005-2009 година, представен от Българска телеграфна агенция.

Кючуков дефинира казусът като „ престъпен акт, част от политическия подтекст на връзките сред двете страни ”, само че съгласно него и двете държавни управления са реагирали задоволително отговорно и визитата на Министърът на външните работи на Северна Македония в България, с цел да посетят дружно с българския си сътрудник Николай Милков в болничното заведение Пендиков е жест, който е доказателство за това.

На въпрос, който от през вчерашния ден се разяснява в медиите в Северна Македония, обвързван с това кой е дал позволение Пендиков да бъде лекуван в България, Кючуков отговори, че такива дейности се съгласуват и превозването на потърпевшият при побоя Християн Пендиков да се лекува в България е свалило част от спомагателното напрежение, " само че е неприятно, че той продължава да получава закани през интернет ".

„ Този индицент не е първият случай и това струпване докара и до по-емоционалната реакция. Тези проблеми в България бяха почнали да се успокояват, което сега отново се обърна в противоположна посока ”, уточни Кючуков.
На въпрос, обвързван с напрежението, което в Северна Македония се сътвори към наличието и част от изявленията на евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов по време на честванията на Мара Бунева в Скопие, Кючуков съобщи, че България призна първа независимостта на Република Македония и този въпрос в никакъв случай не е поставян на преразглеждане, само че протичащото се към честванията и на Мара Бунева и на Гоце Делчев „ е явен образец по какъв начин нещо, което може да ни сплотява, се употребява за трупане на напрежение ”.

„ Съвместното отдаване на респект на такива персони би трябвало да е от тези принадлежности, които основават положителна настройка в двете общества и това беше естествена процедура до преди няколко години. Аз самият съм го правил с моя македонски сътрудник и пътят е точно в взаимно честване на такива персони ”, уточни Кючуков.

Предстоящото отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари към този момент основава напрежение в Северна Македония. След като от Фондация „ Македония ” оповестиха на фейсбук страницата си, че от България ще дойдат рейсове с хора, които да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, който се намира в двора на църквата „ Св.Спас ” в Скопие, медиите в Северна Македония разпространиха поста във фейсбук профила на Александър Пандов от ВМРО-ДПМНЕ, в който написа, че той и Патриотичният институт на ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат там „ от ранни зори, тъй като Гоце е Македония и Македония е Гоце! "
" Уважавайте Гоце като македонец, роден в Македония и нищо друго! ", написа Пандов.

През 2022 година, група младежи скъса трикольора от летните на венците, които българската делегация, водена от тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска постави на гроба на Гоце Делчев, малко, откакто делегацията си потегли от църквата " Св.Спас " в Скопие.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР