Натрупаното напрежение в обществото по редица въпроси и голямата нестабилност

...
Натрупаното напрежение в обществото по редица въпроси и голямата нестабилност
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Предсрочните избори не чукат на вратата, те хлопат

Натрупаното напрежение в обществото по редица въпроси и огромната неустойчивост на ръководещата коалиция водят до две благоприятни условия за премиера Бойко Борисов през идващите месеци – рухване от власт и предварителни избори. Нова властова настройка обаче може да нанесе огромни вреди на реномето на ръководещите. Това разясниха политолозите проф. Евгений Дайнов и Димитър Ганев в ефира на БТВ.
„ Управлението е в рецесия заради простата причина, че против него се събират големи болшинства. Докато има народна власт, това значи последна нестабилност”, акцентира Дайнов. По думите му предварителните избори са неизбежни, само че към този момент „ тези избори не чукат на вратата, те хлопат”.
„ Борисов, въпреки да е виртуоз на тематика „ Оцеляване”, постоянно изпуска момента, в който в негова полза би било да свика предварителни избори. Да свикваш избори през зимата в такава земеделска страна като България не е добре. Не го виждам по какъв начин ще добута до европейските избори”, добави политологът.
Според Димитър Ганев, обаче, пътят до предварителните избори е по-дълъг. Той означи, че досега Борисов постоянно е правил кадрови промени при насъбрано напрежение, само че няма по какъв начин „ да подаде оставката” на контролиращия 5-6 депутати в 122-членното болшинство Валери Симеонов без това да не нанесе „ доста тежка щета”. Въпреки това, ходове са вероятни – „ Воля” да застане на мястото на НФСБ или дори министър председателят да подаде оставка и ГЕРБ да получи нов мандат за държавно управление в границите на Народното събрание, който да се осъществя в друга настройка.
„ Аритметично такова болшинство съществува, само че всяка друга настройка ще му носи тежка имиджова щета”, уточни Ганев. И да стигнем до предварителни избори, резултатът може и да не бъде доста друг.
„ Българска социалистическа партия се проваля, всякога, когато ГЕРБ го закъса, Българска социалистическа партия изръсват такава феноменална нелепост, че хората си споделят: „ По-добре ГЕРБ в сравнение с БСП”, означи Дайнов.
Ганев добави, че ерозията в доверието към ръководещите не води до „ преливане” към левицата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР