Натрупаната само до първите два месеца на годината инфлация вече

...
Натрупаната само до първите два месеца на годината инфлация вече
Коментари Харесай

Инфлацията стопи увеличението на минималната заплата

Натрупаната единствено до първите два месеца на годината инфлация към този момент надвишава плануваното нарастване на минималната работна заплата от април. Затова от КНСБ упорстват кабинетът да заложи още едно нарастване с актуализацията на бюджета през юли, а пред bTV финансовият министър допусна, че може да има преразглеждане на минималната работна заплата. 

Спрямо февруари предходната година животът в България е поскъпнал с 10 на 100, регистрира националната статистика. Минималната заплата би трябвало да се усили от 650 на 710 лв. от април, което е растеж от 9,2 %. Така на процедура бъдещото нарастване към този момент е изядено.

Предложението на КНСБ е след априлското нарастване на минималното възнаграждение, да се планува още едно повдигане на парите от 1 юли и заплата да доближи 764 лв.. Така би се компенсирало повишаването на живота, което ще продължи и през идващите месеци.

Гергана Йочколовска работи като асистент педагог в детска градина. Казва, че останала удовлетворена, когато преди няколко месеца беше оповестено повдигане на минималната заплата с 60 лв..

За година питателните артикули нарастват с съвсем 14 %. За поддръжката на жилището и заплащането на сметките са ни нужни съвсем 13 на 100 повече.

От предишния февруари до този хлябът е поскъпнал с над 18 %. Олиото гони 30 процентен скок. Млякото и яйцата са по-скъпи с 13 на 100.

Според КНСБ с изключение на за още едно повдигане на минималната заплата държавното управление би трябвало да намерения и за опция работещите на минимално възнаграждание да не заплащат налог. Хората с ниски приходи към този момент пестят от най-важното.

„ От опазване на здравето, от обучение. Освен това при храните към този момент се следи и една наклонност за закупуване на по-нискокачествени храни, които пък заплашват живота ”, разяснява пред БТВ Виолета Иванова от КНСБ.

Синдикатите припомнят, че следва и съществено повишаване на природния газ от април. Това също ще натовари в допълнение цените на храните.

На минимална заплата у нас са към 870 хиляди души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР